Féloldali bénulás: májdaganat? agyi terjedés?

Édesapámnak a kórelőzménye elég hosszú, kezdeném az elején: erős vírusos influenzát kapott március közepén, ami két hétig elhúzódott. Ezzel egyidőben lábfájásra panaszkodott, és nem bírta mozgatni megfelelően, rá 3 hétre a jobbkeze nagyon feldagadt, és iszonyatos fájdalmai voltak. Aztán már annyira gyenge volt a keze meg a lába, hogy csak vonszolta magát.

Idegsebészetre küldték, mert van gerincsérve, de azonnal továbbküldték őt a neurológiára, mert agyi infarktust feltételeztek. Május 17-én kezdték el adni neki az értágító (notropil) infúziót, ami nem használt, egy hete kapta már amikor jakson-rohamot produkált, és három napig nem beszélt. A doktor szerint felmerült a low grade glioma gyanúja, mert agyi ödémája lett, amit nem tudták, hogy mi okozza, de az MR nem mutatott semmi konkrétat.

Most egy hónapos kórházi lét után eljutottak odáig, hogy a májára gyanakszanak, mert a gamma glutamil transzferáz 402-ről felment 800-ra. 10 éve már diagnosztizáltak májcirrózist. Az orvos legutóbbi hipotézise az, hogy a mája rákos, és az agyát megtámadta valami vírus, amit a májnak kellene legyőznie, de mivel gyenge, ezért áll fenn az agyi ödéma. Ma a gasztroenterológia osztályra helyezték át. Semmi májbetegségre utaló tünete nincs, nem sárga, nem fogyott, van étvágya, nem fáj semmije. Tudom, hogy ezek már előrehaladott állapotba jelentkeznek.

Kérdésem: lehet ez májdaganat, ha igen, mennyire gyógyítható, lábra fog még állni valaha? Milyenek az életkilátások?

Édesapjánál valamilyen nehezebben diagnosztizálható betegség állhat fenn, amelynek értékelésére az vállalkozhat, aki részletesen ismeri a pontos leleteket. Mi a vizsgálati eredmények ismerete nélkül nem vállalkozhatunk arra, hogy megválaszoljuk azt a kérdést, „lehet-e ez májdaganat.” Ebből következően pedig, miután nem tudjuk mi a betegség, s ha az daganat, akkor az milyen stádiumban van és hogyan kezelhető, az életkilátásokról sem adhatunk csak a levélben foglalt információk alapján érdemi választ.

Ezért is azt javasoljuk, hogy azon az osztályon az osztályos orvosnál, esetleg az osztályvezető főorvosnál érdeklődjön, ahol jelenleg a beteget kezelik. A beteg áthelyezésekor lehet, hogy a küldő osztály készített zárójelentést a náluk történt ellátásról, amiből egy példány az Önöké (de gyakran az összes példányt összefogják és  átkerül a „fogadó” osztályra). Esetleg erre is érdemes lenne rákérdezni, mert azt elolvasva pontosabb információkhoz juthatnának. (Vannak olyan áthelyezési esetek, amikor nem készül külön zárójelentés, hanem a kórházi ápolás végén készülő zárójelentés tartalmazza az összes leletet, eredményt, véleményt).

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Primer májdaganat, a betegség vége
Áttétes májrák genetikája
Májrák termálvizes kezelése?
Májáttét vagy májgyulladás
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top