Fenntartások megajánlott terápiával kapcsolatban

Férjem bal tüdőfeléből maradéktalanul eltávolítottak egy nagyobb és egy kisebb daganatot. CT vizsgálatok alapján a jobb tüdőfélben, ill. a mediastinumban van még 4 db nodulus, melyeket először metastasis-gyanúsaknak találtak, később metastasisoknak minősítettek, ill. az egyik tüdőgyógyász azt mondta, nem tudni, hogy azok miféle elváltozások.

A szövettani dg.: a pleura malignus soliter fibrosus tumora, intrapulmonalis áttétekkel. (Nem értem, miért a többesszám, mikor csak egy kisebb tumort vettek ki.) Proliferatios index: 30-35 %. BNO:
C38400 Neopl. malignum pleurae.

A mikroszkópos leírásból: ” … a különböző metszetek immunfenotípusa teljesen megegyezik, amennyiben diffúz CD34 pozitivitás mellett bc1-2 pozitivitás is látható, az alfa simaizom actin negatív. Meglepő viszont, hogy míg a pleurális daganatban keratin pozitivitás nincs, addig a tüdőparenchymában lévő daganatban meglehetősen intenzív focalis pan-keratin pozitivitás mutatkozik. Az S100 protein gyakorlatilag mindkét helyen negatív. A tüdőparenchymában látott morph. és immunkép felvetné a lehetőségét synovialis sarcomának, azonban mind az elvégzett FISH reakció, mind a PCR reakció a jellegzetes transzlokáció X;18-at igazolni nem tudta, valamint a TLE-1 reakció sem mutatott egyértelmű magpozitivitást.”

Az orvos azt mondta, hogy sarcoma-típusú daganatról van szó, holott fentiek alapján nem lehetett bizonyítani sarcoma meglétét, s megajánlott egy Farmorubicin-terápiát. Jelen esetben elvárható-e ettől a szertől a megfelelő terápiás hatás, vagy csak jobb híján esett e szerre a választás? (Mivel – úgy látszik – a tumor a meglévő rendszerbe pontosan nem besorolható.) Van-e jobb, akár alternatív szer? Köszönettel várjuk a gyors választ; ha még további adatokra stb. lenne szükség, szívesen megadjuk, akár személyesen is (extrapulm. metastasist nem találtak csontscinti ill. egésztest PET-CT vizsgálatokkal).

A szövettani leírás egyértelműen rosszindulatú daganatra utal. A leírás alapján ez a folyamat is a daganatok néhány olyan százalékába esik, amelynél nem lehet pontosan megmondani, hogy milyen szövettani altípusba sorolható a tumor. Tekintettel arra, hogy a tüdőből eltávolított góc is rosszindulatúnak bizonyult, klinikailag valószínűsíthető az is, hogy a tüdőben lévő egyéb gócok is áttétek. A szövettani vizsgálat mindenesetre alátámasztja, hogy nem csak egy helyen van daganat, hanem a pleura, vagyis a mellhártya rosszindulatú daganata már szóródott a szervezetben.

A fentiek azt jelentik, hogy a daganatos sejtek pusztítása leginkább a kemoterápiától várható, amely a szervezet több helyére eljut (olyan helyekre is, ahol esetleg csak igen kicsiny, még PET-tel sem látható áttétek, úgynevezett mikrometasztázisok vannak).

A felajánlott kezelés a sarcomák kezelésében alkalmazott egyik szer, de ez az infúziós készítmény sok más betegségben (tüdőrák, emlőrák, petefészekrák, …) is hatékonynak bizonyult, önmagában alkalmazva vagy kombinált kezelés részeként. Ez azt jelenti, hogy egy úgynevezett széles hatásspektrumú készítményről van szó.

Egy beteg kezelését nemcsak a szövettan határozza meg, hanem az is, hogy a beteg általános állapota, egyéb betegségei alapján előreláthatóan milyen kezelést tolerál (milyen kezelést visel el). Lehet, hogy jelen esetben ez is szempont volt a monoterápia (egy komponensű kezelés) alkalmazásának megajánlásakor.

Amennyiben továbbra is fenntartásai vannak a felajánlott kezeléssel, kérhet egy másik orvostól/onkológustól úgynevezett másodvéleményt, aki a jelenleg rendelkezésre álló adatok, leletek, kórelőzmény, képalkotó és laboratóriumi vizsgálati eredmények alapján ugyancsak kialakítja véleményét, s ad(hat) kezelési javaslatot.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CT lelet: tüdő és nyirokcsomók
Nem kissejtes tüdőrák
Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top