Férfi mell duzzanata (jelige: Ducus)

Jobb mell duzzanattal fordultam orvoshoz és az orvos beutalt D24H0 az emlő jó indulatú daganat indoklással a mammográfiára. Érdeklődni szeretnék, hogy ez a daganat veszélyes-e vagy származhat-e valami baj belőle?

A beutalókon muszáj feltüntetni egy beutalási betegség kódot, amely egy úgynevezett BNO kód. Van egy kétkötetes kézikönyv, amelyben megfelelő csoportosításban felsorolásra kerültek betegségkódok, ez a Betegségek Nemzetközi Osztályozása. Ez egy nemzetközi kódrendszer, mely megkönnyíti a betegségek előfordulásának követését, hazánkban szükséges a társadalombiztosítónak (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) lejelentett betegségek és beavatkozások (vizsgálatok és kezelések) kódolásához is. Ennek alkalmazása teszi lehetővé, hogy Önnél például társadalombiztosítási finanszírozás igénybevételével történjen meg a mammográfiás vizsgálat, vagyis hogy Önnek ne kelljen a vizsgálat elvégzésekor a kórháznak fizetnie.

Azonban a beutalón feltüntetett kód nem jelent biztos diagnózist még. A most elkezdett kivizsgálás döntheti el, hogy milyen elváltozás van a mellében, ez valóban daganat-e (vagy valami más, például ciszta, tályog), ha daganat, jóindulatú daganatról vagy rosszindulatú daganatról van-e szó. Csak ezt követően lehet megmondani, hogy „lehet-e valami baj belőle” és hogy veszélyes-e, illetve mi a további teendő.

Kapcsolódó cikkek:
Kit fenyeget az emlőrák?
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Férfiak: későn és vonakodva fordulnak orvoshoz

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fájdalmas férfi emlőcsomó
Emlőrák férfiaknál?

Top