Férfi melldaganat (jelige: Zsigmond gyógyulás)

Férjem bal mellében 2009-ben kimutatott elváltozás eltávolításra került, a szövettan malignitást igazolt, eltávolították a mellét és a környezetében lévő nyirokcsomókat a hónaljban is. Kemoterápiában és sugárkezelésben részesült, jelenleg Femara tablettát szed. Mai mammográfia kontrollon a következő a véleményezés: Bal oldalon műtét, sugárkezelés utáni állapot, recidivára utaló jel nem látható. A bal axillában reaktív nyirokcsomó. 3 hónap múlva kontroll.

Kérdésem, hogy mit takar ez esetben a „reaktív nyirokcsomó”? Két hete erős köhögéssel járó, lázas megbetegedése volt a férjemnek, melyre antibiotikumot is szedett. A hónalja, folyamatosan fáj és a körülötte lévő izom és csont is. Az izmai még görcsölni is szoktak. A fájdalom a gyógyszerszedéssel kezdődött. Normális ez a fájdalom egy évvel a műtéte után? Valószínű, hogy ezt a nyirokcsomót is el kell távolítani?

A reaktív nyirokcsomó azt jelenti, hogy olyan szerkezetű nyirokcsomót látnak, ami inkább megfelel például egy gyulladás következtében megnőtt (a gyulladásra reagáló, ezért reaktív) nyirokcsomónak, mint daganatosan átépült szerkezetű nyirokcsomónak. A 3 hónap múlva javasolt kontroll vizsgálat célja az, hogy ismét átnézzék ezt a területet, s megnézzék, hogy a nyirokcsomó eltűnt-e, esetleg kimutatható még, netán növekedett. Vagyis igyekeznek az idő távlatában is megnyugtató eredményt kapni annak érdekében, nehogy elnézzenek egy esetleges daganatos kiújulást.

Kapcsolódó cikkek:
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Férfi mell duzzanata
Fájdalmas férfi emlőcsomó
Emlőrák férfiaknál?
Csomók a férfi mellben
Csomók a férfi mellben hereműtét után

Top