Fertőző-e a rákbetegség? (jelige: Fiona)

Lehet, hogy bugyuta kérdésnek tűnik, de nagyon komoly az aggodalmam. Én egy kisgyerekes anyuka vagyok, a párom nagymamája tüdőrákos, már haldoklik. Járunk hozzá látogatóba, az egész család természetesen. Legutóbb mikor bent voltam, már nagyon köhögött, törölgette az arcát. Eljöttemkor megpusziltuk egymást. Ezután jött az aggodalmam. Olvastam egy cikket, miszerint nem bizonyított, hogy nem fertőző a rákbetegség, és hogy a köpetben rákos sejtek vannak, amiből megállapítható a betegség.

Ezután gondolom megérti aggodalmam. Kérdésem az lenne, hogy megkaphattam-e a rákbetegséget a puszi által, ha esetleg voltak köpetmaradványok az arcán?

Nagyon félek a daganatos betegségektől, ugyanis magam is jóindulatú csontdaganatos voltam, 4 éve műtöttek, tumorprotézist ültettek a jobb combcsontomba. Ezért félek annyira, féltem a családomat, főleg a kisfiamat. Ha én elkapom, talán továbbadom neki is. Kérem, ne nézzenek komolytalan embernek. A rokonok is jönnek hozzánk a látogatás után, őket is megpuszilja a kisfiam, játszik, puszilkodik velük, ő pedig arcukra ad puszit, ahova eőzőleg talán a dédi adott a köpetes szájával! Lehet, hogy hipohondernek tartanak, de nyugtassanak meg kérem. Hogyhogy azt mondják, nem fertőző a rák, amikor daganatsejtek vannak a köpetben? Ha azok bekerülnek a szánkba esetleg valamilyen formában, nem okozhatnak nálunk is daganatot? Vagy azok nem képesek beépülni a mi sejtjeink közé?

Nemcsak én aggodalmam ez, beszéltem mással is a rokonságból. Több helyen vannak gyerekek, ahol volt a dédi, amíg le nem romlott az állapota. Legyenek szívesek megindokolni is a választ, akkor talán átlátom ezt a betegséget, és megszűnik az aggodalmam.

A rákbetegség nem fertőz, az Ön által leírt módokon nem kaphatja el a betegséget. Amennyiben a köpetben lennének is daganatsejtek (például hörgőrákos betegeknél a köpet alkalmas lehet a betegség kimutatására), azok nem tudnak beépülni/megkapaszkodni a szervezetünkben.

Az Ön által leírt módon a szájba kerülő sejtet az emésztő enzimek (a szájban, a gyomorban) elkezdenék lebontani. Egy kívülről jövő sejtet, ha az emésztőcsatornán kívül kerülne a szervezetünkbe (például, amitől még szoktak félni a betegek hozzátartozói, hogy pl. egy seben keresztül daganatos sejt kerül a vérükbe), az immunrendszer védősejtjei észlelnék és elpusztítnanák.

A rák fertőző voltával kapcsolatban lehet, hogy az okoz az emberek gondolataiban keveredést, hogy vannak olyan rosszindulatú daganatok, amelyek kialakulását valamilyen előzetesen fennálló fertőzés előzi meg. A HPV (humán papilloma vírus) fertőzések bizonyos típusainak szerepük van a méhnyakrák kialakulásában, illetve a világon elterjedt a C vírus hepatitis, amelynek késői szövődménye lehet a májsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése.

Top