Fibroadenoma a mellekben?

Ha valakinek 10 éve fibroadenomája van mindkettő mellében, megnőtt (látszólag maga az egész mell), az nagy baj lehet? UH nem mutatta ki, orvos nem tapintotta ki, és féltem próbálkozni, hogy „de az pedig…” belül kemény. Nem csak amolyan „fiatal mell módjára” (19 éves), hanem mióta elkezdett nőni, 2 kis csomócskából indult. Mindig titkoltam rettegtem tőle, hogy észrevegyék, de már egy ideje elhatároztam, hogy ez biztos nem jó így, csak nem találták meg és sírtam is, mert még így is olyan nagy lelki erőpróba volt ez nekem… És az egészről nem tud mai napig a családom, mert valahogy mindig tabunak éreztem ezeket a dolgokat…

Lehet, hogy hihetetlen, de így van: kezdetben nem mertem megmondani, utána meg már azért nem, mert amellett még attól is tartottam hogy ezért még orvos is le fog szidni, nemhogy mindenki más… Szóval eszembe nem jutott volna mondani senkinek, és ha azóta 1-2 éve nem változom sokat, most sem próbálom meg leírni… Előre köszönöm válaszát, remélem lesz, mert egyszer már írtam egy orvosnak, de nem válaszolt, lehet hogy én rontottam el valamit (?).

U.i. azért írok fibroadenomát, mert ennyi idő, kb. egy évtized és sok internetes kutakodás után merek következtetni arra, ha rák lenne, már rég nem élnék. „Időzített bomba vagy ritka nagy jóindulat.”

Az eltelt idő alapján arra következtethetünk, hogy Ön nagykorú nő, aki léphet önállóan, s nem kell attól tartania, hogy a szülei vagy a családja korlátoznák esetleg abban, hogy háziorvosához vagy nőgyógyászhoz forduljon, akik a tapintási lelet alapján el tudják dönteni, hogy tovább kell-e irányítani Önt vizsgálatokra, például kontroll ultrahang vizsgálatra. Fiatalabb életkorban azért végeznek ultrahang és nem mammográfia, vagyis röntgen vizsgálatot az emlőről, mert a tömöttebb emlőszövet röntgenes átvilágíthatósága rosszabb, s rejtve maradhatnak olyan eltérések, amelyeket esetleg az ultrahang észlelhet. Arra találhat lehetőséget, ha ez jobban megnyugtatja, hogy valamilyen magánintézményben jelentkezzen, és ott történjen onkológiai emlőultrahang, esetleg más vizsgálat.

Abban igaza van, hogy 10 év elteltével nem valószínű, hogy valamilyen szövettanilag rosszindulatú folyamat lenne az emlőben, de lehet fibroadenoma mellett masztopáthiás csomó, valamilyen ciszta stb. is, cikkekben olvasott információk alapján való öndiagnózistól most is és a jövőben is mindenképpen óva intenénk.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Milyen tünetei vannak az emlőráknak?
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Fibroadenoma: ciszták vagy kiújulás?
Fibroadenoma lelete
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Csomó a mellben
Mammográfia utáni mintavétel
Fájdalmas csomó a mellben
Apró csomó az egyik mellben
Befelé húzódó mell
Emlőrák 16 évesen?
Esély a mellrákra 17 évesen
Fájó mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél

Top