Fibroadenoma C3 a mellben (jelige: szepibaba2)

36 éves nő vagyok, 16 éves nagylányom van. 4 éve nem szedek fogamzásgátló tablettát. 1 hónapja a bal mellemben ijesztő, számomra nagy méretű csomót tapintottam, mellette több apró göbökkel. Mammográfia, cytológiai vizsgálat történt, az eredmény a következő: mikroszkóposan a minta közepesen sejtdús, közepes számban kohesiv, többnyire nagyságában kisebb eltéréseket mutató hámsejtlemezeket tartalmazhat. A hámsejtek magnagyságában mérsékelt eltérések láthatók, a magok is kissé megnagyobbodtak. A hámsejtek mellett a kenetek hátterében csupasz ovalis myopithel eredetű sejtmagok is megfigyelhetők.

Dg, vélemény: bal oldali emlő elváltozás: FNA: c3. Mérsékelt sejtatypiat mutató ductalis hámsejtek. A minta aktív fibroadenómából származhat.

A vizsgáló orvos annyit mondott, hogy vetessem ki, ha engem ez megnyugtat. A C3 én úgy tudom, felmeríti a malignitás gyanúját. Nekem erről nem szólt, én néztem utána, hogy mit jelent ez. Ha kivetetem, lehet, hogy a szövettan után kiderül, hogy rosszindulatú? Kérem írja meg a véleményét!

A C3 még nem jelent rosszindulatú daganatot, de általában ilyen citológiai eredményt követően időszakonként kontroll vizsgálatot javasolnak. A szövettani vizsgálat részletesebb információt adhat a csomóról, hiszen ott nem csak néhány sejtet vizsgálnak, mint a citológiánál, hanem egybefüggő, nagyobb szövetdarabot, s ezáltal több információhoz juthat a patológus.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sokadik fibroadenoma, tervezett gyermekvállalás
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Fibroadenoma a mellekben?
Fibroadenoma: ciszták vagy kiújulás?
Fibroadenoma lelete
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Benignus daganat a mellben és fogamzásgátlás
Jóindulatú daganat jellemzője
Emlőtumor szövettani vizsgálata
Mammográfia utáni mintavétel
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Fogamzásgátló?
Mammográfia: adenoticus emlők

Top