Fibroadenoma és ciszta a mellben (jelige: control)

Kórelőzmény: 1998: abdominalis hysterectomia adnexumok konzerválásával. 1995 óta észlelt fibroadenoma-k miatt 4 alkalommal történt kimetszés. Ezek jóindulatúak voltak. Utolsó 2000-ben.

2007. szeptember: önvizsgálat, újabb csomó. Mammographia: 6 mm-es suspect terime, uh-val 7+5 mm bal emlőben. UH-val jobb emlőn 7+3mm-es cystat is detectáltak. Bal oldali mintavétel: C3.

2007.10.09. széles excisiora, gyors hist. alapján azonnali ABD-re és kiterjesztett quadrantectomiara került sor.

Hist: IDC Gr.II.pT1b (I2mm) ép resectios szélek, pN0(0/8) M0 (hasi
uh, rtg, csontscan,: met-re neg.) ER, PgR: poz.( Fol.stim.hor.18.81++) Her-2neg

2007. dec. 5-től sugárkezelés b.emlőre CT alapján 6 MV Fotonnal, 1,8 Gy-sfrakciokkal 50,4 Gy összdózisban. Ugyanekkor 1a. Zoladex. (3 évig)
Sugark. vége 2008. 01. 16. Ekkor kezdve napi 2+1 Zitazonium (5 évig).

Controll febr. 20. Itt fizikális vizsgálat, (Rp.I-I,3-3havi adag). Újabb controll május 7-én, ekkor tumormarker vizsgálat lesz: CEA CCA1 5-3.

Kérdéseim: ezek a kontrollvizsgálatok elegek? Hormonvizsgálat nem kell? Mik a gyógyulási esélyeim? Mikor lehet kijelenteni, hogy valaki gyógyult?

Kecskeméti onkológiai centrumba járok. Felajánlották, hogy a közelebb eső városba is mehetek onkológushoz, ha gondolom, így nem kell annyit utazni. Ön szerint jár ez valamilyen hátránnyal, ha nem a centrumba járok?

Még egy kérdés: sima járás közben izomszakadásom lett a jobb vádlimban. A kettő összefügghet? Kaptam 30 napi Fraxiparine-t a baleseti sebészeten. (Onkológiai kontroll alkalmával tudomásul vették.) Olvastam a Zitazonium vérrögképző hatásáról. Továbbiakban nem kell?

Korai stádiumban fedezték fel az emlőrákját, amikor a daganat még kicsi volt (12 mm-es). Erre utal a pT1 érték. A daganat nem adott hónalji nyirokcsomó áttétet: 8 vizsgált nyirokcsomó egyikében sem találtak daganatot, ezért a szövettanász pN0-val jelezte a folyamatot. A jelenleg rendelkezésre álló képalkotó vizsgálatok eredményei nem utalnak áttétes folyamatra. Ezeket 3-6 havonta szokták végezni az emlőrák diagnosztizálását követő néhány évben, kiegészítve rendszeresen végzett tumormarker vizsgálatokkal (CA 15-3, bizonyos esetben CEA tumormarker), az emlő fizikális orvosi vizsgálatával és körülbelül évente mammográfiával. Külön rendszeres hormonszint mérésekre nincs általában szükség.

A gyógyulási esélyei jók, de az emlő rendszeres önvizsgálatára, illetve az onkológiai kontroll vizsgálatokra hosszú évekig szükség van, hiszen az emlőrák kiújulásának kockázata mindig egy kicsivel magasabb lesz Önnél mint egy olyan nőnél, akinek
korábban nem volt ilyen betegsége.

Azt, hogy hova járjon kontrollra, a helyi viszonyok ismeretében kell eldöntenie, lehetőleg onkológus szakorvoshoz, akinek nagy gyakorlata van emlőrákos betegek kontrollvizsgálatában és kezelésében.

Az izomszakadás nem függ össze az emlő betegségével.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Milyen tünetei vannak az emlőráknak?
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Csomó a mellben
Mammográfia utáni mintavétel
Fájdalmas csomó a mellben
Apró csomó az egyik mellben
Befelé húzódó mell
Emlőrák 16 évesen?
Esély a mellrákra 17 évesen
Fájó mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél

Top