FNH és terhesség

30 éves nő vagyok, 2008. január végén FNH-t diagnosztizáltak a májamban. Tünetmentes állapotban a daganatra egy rutin vizsgálat során derült fény. Kislányom 13 hónapos, de szeretnénk még gyermeket vállalni. Azt olvastam, hogy az FNH hormonális ingadozásra érzékeny. Kérdésem, hogy egy újabb terhesség mekkora kockázatot jelent a daganat rosszindulatúvá válása szempontjából.

Az FNH (fokális noduláris hiperplázia) a máj jóindulatú elváltozása, az esetek többségében nem okoz panaszt, az Ön esetéhez hasonlóan véletlenül derül fény rá más okból végzett hasi ultrahang vizsgálat, esetleg CT vagy MR vizsgálat során. Az elváltozás diagnózisának felállításához általában képalkotó vizsgálatok kombinációját használják, s képalkotó vizsgálatokkal követik ezt az elváltozást (ritkán biopsziát, vagyis szöveti mintavételt javasolhatnak a pontos diagnózis felállítására, illetve más, esetleg rosszindulatú májfolyamattól történő elkülönítésre).

Az FNH valóban érzékeny lehet hormonális ingadozásra, például növekedhet, ezért a következő tervezett terhessége előtt érdemes konzultálnia nőgyógyászával, illetve hepatológus (máj betegségeiben jártas) szakorvossal.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Jó és rosszindulatú daganatok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vérkép és a máj állapota
Teendők FHN esetén
Májvizsgálat eredménye
Sugárkárosodás a májban?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
FHN
Májdaganat tünet nélkül
Májdaganat és hőterápia
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májrák kockázata

Top