FNH góc a májban (jelige: Mona)

A májamban FNH-nak leírt gócot találtak, közben a pajzsmirigyem is túlműködik. Lehet összefüggés a megemelkedett hormonszint és az FNH kialakulása között? A fogamzásgátlót már nem szedem. A tumormarker eredménye jó, a GGT 83-as, a CRP 20-as. A jobb bordaív alatt szúró fájdalmaim vannak. Ön szerint is FNH-ról van szó? Ha azt mondják műteni kell, belemenjek? Nem lehet ez epeprobléma?

Csak a panaszok alapján, vizsgálat nélkül nem tudjuk megmondani, hogy epeprobléma állhat-e a háttérben, például valamilyen epehólyag gyulladás vagy epekő. De ezt az ultrahangvizsgálat, amely során feltehetően az FNH diagnózisát felállították, nagy valószínűséggel jelezte volna. Az FNH (focalis nodularis hiperplázia) nem rákos daganat, hanem jóindulatú májelváltozás, amelyet rendszeresen ellenőrizni szoktak.

A magasabb GGT (gamma-glutamil-transzferáz) érték a máj működésének enyhe zavarát mutatja. Kezelőorvosa ezt is időszakosan ellenőrizni fogja a többi májenzimmel (GOT, GPT), illetve a szérum bilirubin értékkel együtt. Műtétre csak ritka esetben kerül sor FNH esetében, hacsak nem merül fel, hogy valamilyen más elváltozásról lenne szó. Az operáció szükségességét mindig személyre szabottan lehet csak megítélni.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Májrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májdiagnózis
Teendők FNH esetén
Májvizsgálat eredménye
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
FNH

Top