FNH: májműtét terhesség előtt? (jelige: Bekla)

25 éves vagyok, tavaly nyáron egy hasi UH-on állapították meg, hogy egy jóindulatú daganat van a májamban. CT-n és MR vizsgálaton is jártam, majd ezt követően novemberben biopsiára került sor, ami pontosan megállapította, hogy FNH-m van. Ez a daganat viszonylag nagy, a legfrissebb UH-os kontrollon is 7,3×4,6 cm-es volt. (1 év alatt viszont nem növekedett. CT szerint: 7,5 cm-es, MR szerint: 6,2×5,7cm-es, biopsián mért adatok alapján 9×5 cm-es.)

Sajnos elég rossz helyen található, mert az orvosom szerint már azért okoz fájdalmakat, mert idegszálakat nyom. (Néha szúrásokat, és erős fájdalmakat is érzek, ezeket az utóbbi 1 hónapban észleletem, ezért is mentem el ellenőrzésre.) Szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel gyerekeket szeretnék, a terhesség alatt mire lehet számítani, javasolt-e esetleg az operáció?

Az MR és az UH vizsgálatok nem teljesen hasonlíthatók össze egymással. A különböző képalkotó módszerrel végzett mérések eredménye alapján nem lehet biztosan következtetni a gócok viselkedésére. Ugyanakkor jól gondolja: a hormonális változások befolyásolhatják az FNH viselkedését. Ebben csupán egy e-mail alapján felelősséggel nem foglalhatunk állást, ezért egy esetleges terhesség vállalása előtt mindenképp érdemes konzultálnia hepatológussal, azaz kifejezetten a májbetegségek kezelésében jártas szakorvossal, hogy ő a leletek részletes áttanulmányozása nyomán milyen kockázatokat lát, s milyen alternatívákat javasol.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Májrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Elváltozás a májban
FNH: mik az esélyeim az elrákosodásra?

FNH góc a májban
FNH és epekő
Májdiagnózis
Teendők FNH esetén
Májvizsgálat eredménye
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
FNH

Top