FNH: mik az esélyeim az elrákosodásra?

Szeretném megtudni az Ön véleményét mik az esélyeim, hogy nem rákosodik el a májam? Kb. 10 db 1-től 5 cm-ig terjedő daganat van rajta, és rengeteg apróbb. Azt mondták FNH-nak megfelelő. 40 éves nő vagyok. Sajnos a méhemben is sok mioma van. Van közte összefüggés vajon?

A modern orvosi diagnosztikai vizsgálatok, köztük az ultrahang elterjedésével párhuzamosan egyre több jóindulatú gócos májelváltozást észlelnek véletlenszerűen. Az FNH a focalis nodularis hyperplasia, vagyis a máj gócokban jelentkező göbös elváltozása, jóindulatú daganata. Ezt nagyon gyakran panaszmentes betegnél véletlenül fedezik fel valamilyen más okból végzett hasi ultrahangvizsgálat során. Ezt az elváltozást a szakirodalom összefüggésbe hozza a fogamzásgátló tabletták szedésével.

Az ilyen elváltozások rosszindulatúvá nem alakulnak át, vagyis nem rákosodnak el. Az elváltozás miatt kontroll ultrahang vizsgálatokat szoktak végezni, sebészi eltávolításra csak gyorsan növő, jelentős panaszokat okozó elváltozásnál gondolnak, s többszörös gócnál (mint például az ön esetében) sem lehet általában minden gócot eltávolítani.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Májrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
FNH góc a májban
FNH és epekő
Májdiagnózis
Teendők FNH esetén
Májvizsgálat eredménye
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
FNH

Top