Fogamzásgátló? (jelige: tumormarker 21 évesen)

Nemrég tumormarkert csináltattam és a CA19-9 60 lett, ez 21-gyel több mint a „megengedett”. Azóta voltam székletvizsgálaton, de az negatív lett, jövő héten megyek hasi ultrahangra. A nővérke szerint lehet, hogy a fogamzásgátlótól ugrott meg. Lehetséges ez? Vagy mitől lehet? Nagyon aggódom, ugyanis édesapának nemrég volt vastagbélrákja, anyukámnak meg mellrákja volt.

A CA-19-9 tumormarker-vizsgálat nem alkalmas szűrésre, vagyis egészséges emberekben daganatok jelzésére.

A családi kórelőzmény ismerete természetesen magyarázza, hogy fokozottan odafigyel önmagára, s ezt az odafigyelést érdemes hosszú távon is megőriznie. Ennek része a dohányzás kerülése, a rendszeres nőgyógyászati cytológiai vizsgálat, az emlő önvizsgálata, a negyvenes életévektől a rendszeres emlőrákszűrés, általában bármilyen panasz esetén időben orvoshoz fordulás, stb.

Az emelkedett CA 19-9 érték nem feltétlenül függ össze rosszindulatú daganattal, okozhatja más, általában hasnyálmirigy, esetleg gyomor eredetű elváltozás is. Kicsi az esélye annak, hogy ez a fogamzásgátló szedésével függ össze. A most kezdődő gasztroenterológiai kivizsgálás remélhetőleg megnyugató eredményt hoz az Ön számára. Az első CA 19-9 vizsgálat után 1-2 hónappal az Ön esetében érdemes lehet kontroll CA 19-9 vizsgálatra vért venni.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kontrollvizsgálatok műtét után
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top