Fogamzásgátló – méhtestrák

44 éves vagyok, nem voltam még terhes, nem is próbáltam meg az lenni, soha nem szedtem még fogamzásgátlót. 5 éve közti vérzéssel küzdök, az ovuláció idején, kb. 5-6 napig szoktam kicsit vérezgetni, barnázgatni. Néha ez csak egy-két óra, vagy egy nap, de előfordul, hogy ez idő alatt több nap is picike vért vagy barnás folyást látok a wc papíron vagy a fehérneműm. (Nagyobb esélye a vérezgetésemnek ebben az időszakban, ha sportolok, ha felfutok lépcsőn, ha egy nagyot takarítok, ha wc-n erőlködöm, ha orgazmusom van, akár anélkül is, hogy a behatolás megtörtént volna. Azaz ha fizikai erőkifejtést végzek. Nem tudom, van-e összefüggés.)

Eddig minden leletem negatív volt, több orvosnál jártam, azt mondták, nyugodjak meg, a bajom nem onkológiai. Igaz, azt sem mondták, hogy mi más. És semmilyen komolyabb vizsgálatra nem küldtek el. Még vérvételre sem. Legújabb orvosom eddig ecsetelt, mondván, a méhszájnál kissé megvastagodott réteg okozhat vérzéseket ilyenkor (nem méhszájsebet talált!). Ám a három ecsetelés után sem múlt el. Most azt javasolta, szedjek Femoden fogamzásgátlót, az helyreteszi a vérzést.

Kicsit félek ettől, én még soha nem szedtem, és nem tudom, nem veszélyes-e 44 évesen elkezdeni. Trombózis, daganat kialakulása vagy hasonló dolgok miatt. És nem tudom, fogamzásgátló felírása előtt valamilyen vizsgálatokat kell-e végezni, mert nekem nem kellett, csak rákszűrést csinált az orvosom.

Illetve azt is szeretném megkérdezni, hogy a méhtestrákot vajon a szűrővizsgálatokkal ki lehet-e zárni? Mert félek, hogy esetleg emiatt vérezgetek 5 éve, csak senki nem vette észre.

A méhtestrákra felhívhatná a figyelmet egy kismedencei ultrahang vizsgálat. Feltételezzük, hogy az ismételt vérezgetések miatt történt valamikor ilyen vizsgálat Önnél. Egy úgynevezett egészségügyi kaparásnál is kiderülhet, hogy rosszindulatú folyamat alakult ki a méh belső nyálkahártyáján (az endometriumon).

A fogamzásgátló tablettával kapcsolatos kérdéseit nőgyógyászával tudja megbeszélni, tőle érdeklődhet az esetleges kockázatokról is, miután kérdésének e része nem onkológiai jellegű, kívül esik kompetenciánkon.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
A rák stádiumának meghatározása

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhdaganat stádiuma
Méhtestrák, kismedencei sugárkezelés

Méhtestrák sugárterápiája

Méhtestrák miatti sugár mellékhatása vizelésnél
Méhtestrák elleni védekezés
Méhtestrák felfedezése
Túlélés kemoterápia után 2.
Méhdaganat, stádiumbesorolás
Méhdaganat eltávolítása után
Műtét után kell-e rákszűrés?
Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók
Vizelettartás helyreállítása
Kapcsolat a rák és a császármetszés között?

Top