Fogyás kemoterápia alatt (jelige: apu)

Édesapám (63 éves) kissejtes tüdőrákkal már három adag kemoterápiás kezelésen esett át, összesen 6-ot kellene végezzen. Párhuzamosan végzi a sugárterápiát is, összesen 10-et . Mostanáig elég jól viselte, nem voltak mellékhatások, csak az alvászavarok kínozták. Most erre is kapott a pszichiátertől gyógyszert. Az egyetlen probléma a folyamatos fogyás, 60 kg-ról 50 kg-ra csökkent és nagyon gyenge, igaz étvágya sem volt ez alatt az idő alatt. Most kezdi a 4. kemót, a vérképlete megbírja, azt mondták az orvosok.

Én azt szeretném kérdezni, hogy ez a hirtelen gyengeség és a fogyás vajon nem-e a betegsége előrehaladását jelenti? Más tünetre nem panaszkodik, de attól félek, nem fogja kibírni ezt a 4. kemót.

A fogyást meg kell beszélni a kemoterápiás kezelést adó onkológussal. Lehet a betegség jele is a testsúlyvesztés, de ennek okáról édesapja kezelő orvosa többet tud Önnek mondani.

Ilyen testsúlyvesztésnél tápszerek (folyadék, por) adását szokták javasolni a betegnek, amely onkológiai javaslatra magas társadalombiztosítási térítéssel is rendelhető, és javaslatra a háziorvos is felírhatja. Van olyan gyógyszer is (tabletta, por), amely szintén segíthet a daganatos betegeknél kialakult jelentős testsúlycsökkenés megfordításában, az ilyen megasterol tartalmú készítményeket az onkológus rendelheti.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterpia a tumorok ellen
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, agyi MR
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top