Folt a májon (jelige: halál)

A testvérem haldoklik! Augusztustól vizsgálgatták a kis foltot a máján! Nem tudták tipizálni, érdekesnek nevezték! A kis foltocska hirtelen baromi nagyra nőtt, és semmit nem tudnak csinálni már!!!! Kiderült, az epehólyag a primer.

Kérdem én, ha ilyen van, a tipizálás az nagyon fontos? Vagy rögtön operálni kellett volna, nem?

Egy pontosabban meg nem határozott májszerkezeti eltérés kivizsgálást indokol, de mibenlétének tisztázása előtt nem szokás műtétet végezni.
 
Amennyiben hamarabb kiderül, hogy egy primer epehólyagrák ad májáttétet, általában akkor sem a műtét javasolható, hanem amennyiben a beteg általános állapota, laboratóriumi eredményei lehetővé teszik, kemoterápiás kezelést kezdenek annak érdekében, hogy lassítsák a betegség rosszabbodását, mérsékeljék a daganat (az elsődleges góc és az áttét) növekedési ütemét.

Amennyiben egy epehólyagrákos, májáttétes betegnél műtétre kerül sor, annak legtöbbször nem a daganat eltávolítása a célja, hanem azért történik műtét, hogy az esetleg besárgult betegnél elérjék a sárgaság csökkenését, az epe elvezetődését. (Amennyiben a sárgaságot epeúti elzáródás okozza, és nem a májáttét(ek) májműködést rontó hatása.)
 
Vannak sajnos nagyon gyorsan növekvő daganatos megbetegedések, bizonyos szövettani típusú epehólyag carcinomák is idetartoznak.

Top