Foltok a tüdőcsúcsokon (jelige: evita72)

Unokahúgomat nemrég operálták. Kivették a méhét és petefészkét. Nagyapám – unokahúgom édesapja – tüdőrákban halt meg 91-ben. Szerdán uncsim jobb tüdőcsúcsán és állítólag a másikon is 2 db tojás nagyságú fekete foltot találtak. Elküldték tüdőgyógyászhoz.

Mi lehet az a folt? Soha nem dohányzott! A férje erős dohányos, valami töltős cigit szív. Lehet miatta beteg uncsim? 35 éves a leányzó, 4 gyermek édesanyja, kettő még pici! Elég labilis idegileg így is. Már fenyegetőzött suiciditással mikor kivették a nőiességét jellemző szerveit, mert császárnál erősen vérzett. Ugye nem daganat vagy rák lehet? Kérem mondjanak valamit, mert az orvos semmit nem mond! Ezt lehet? Mi nővérek vagyunk, de nem használjuk ki! Mi az hogy nem közöl az orvos semmit, majd a tüdőgyógyász?! Ilyen nincs! Joga van tudni mi a gond a lelettel, nem?

Leveléből nem derül ki számunkra egyértelműen, hogy rokonánál a méh és a petefészek eltávolítására pontosan milyen betegség miatt került sor. Leveléből az valószínűsíthető, hogy nem rosszindulatú daganatról volt szó, hanem szülési esemény kapcsán észlelt erős kismedencei vérzésről.

Egy diagnózis felállítása többlépcsős folyamat: vannak elváltozások, amelyek (erős)  gyanút keltenek például áttétre az egyik orvosban, de konzíliumba küldi a beteget olyan szakemberhez, aki hetente több tucat tüdőelváltozást lát, s ezért akár az azonos képalkotó vizsgálati eredmény (mellkasröntgen, CT felvétel stb.) alapján is biztosabban meg tudja mondani, mi lehet a tojásnyi elváltozás.

Azonban, ha a tüdőgyógyászban még alaposabban felmerül a gyanú, hogy esetleg áttétről vagy egy tüdő eredetű daganatról van szó, ő sem mondhatja ki ezt 100%-os biztonsággal. A betegnél citológiai vizsgálatot vagy szövettani vizsgálatot végezhet vagy szervezhet, amely már nagy biztonsággal kimondhatja, hogy esetleg áttétről van szó. Azonban a tüdőgyógyász lehet, hogy nem daganatnak (áttétnek) valószínűsíti a tojásnyi elváltozást, de ekkor is valószínűleg további vizsgálatokra kerül sor, amíg sikerül igen nagy valószínűséggel kimondani, hogy mi is van a tüdőcsúcsban.

A betegnek valóban joga van tudni, hogy mi a probléma, amit felfedeztek nála, s érhető, hogy a bizonytalanság nagy stresszt jelent, s idegi megterhelést okoz. Ebben az esetben az feltételezhető, hogy az az orvos, aki a tüdőgyógyászhoz irányította az unokatestvérét, nem akart különböző valószínűséggel előforduló betegségeket felsorolni, s ezzel a beteget esetleg megrémíteni, hanem a tüdőcsúcsi folyamat kivizsgálását kezdeményezte.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Dohányosok az onkológiákon
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top