Friss vér a székletben (jelige: Nagy a baj?)

Kb. 4 hónapja este hasfájással ébredtem, hasmenésem volt nagy erőlködéssel, ezután 5 perccel ismét mentem, és nagyon erőlködtem, ekkor véres volt a székletem, friss piros volt, és tettem papírt a wc be is előtte, s arra is cseppent!

Ezelőtt is és ezután is ment a hasam 3 hónapig mire elmentem orvoshoz. Azt mondta, hogy aranyér, majd elküldött aranyérvizsgálatra, amire eddig nem mentem el, mert félek! Pszichiáterhez is küldött, mert hipochonder vagyok.

A végbélnyílásom mellett észleltem 2 kis csomót is, valamint az elmúlt 2 hétben annyira megijedtem már, hogy este is 2-3 óra fele felkelek és le vagyok izzadva. Ma ismét voltam a wc-n és enyhe erőlködéstől friss piros vér távozott a széklettel!

Étvágyam van, nem fogyok, jó a kedvem. (Már amikor nem emésztem magam ilyenekkel.) Mostanában reggelente normál székletem van, csak nem henger alakú, hanem mintha kicsit lapított henger lenne, és a normál széklet után néha 1-2 órával hasmenésem van (vizes).

A családomban pedig 2 rákos betegség volt: egy emlőrák, aki távoli rokon, és egy gyomorrák, aki a dédpapám volt. Ezek tekintetében az lenne a kérdésem, hogy így 20 évesen kell-e tartanom végbélráktól? Nagyon félek az ilyen betegségektől. Elkezdtem használni aranyérkenőcsöt (Reparon) és érfalvédőt (Detralex 500mg) együttesen. Ön szerint e 2 gyógyszer használata megoldja a problémámat?

A vérzéssel járó panaszok miatt további vizsgálatra van szükség, hiszen az aranyér leginkább valószínű diagnózisát sem állították biztosan fel, illetve nem zárták ki, ha jól értjük leveléből. A rosszindulatú béldaganatok, végbélrákok jellemzően nem a húszas életévekben jelentkeznek, de ez még nem zárja ki 100 százalékosan, hogy rosszindulatú betegségek megjelenhessenek igen fiatal betegeknél is. Az, hogy a családjában egy távoli rokonnak és a dédapjának volt rosszindulatú daganata, nem jelent családi halmozódást.

A betegségektől való félelem valóban gyötrő lehet, mi is ismerünk nem egy hipochondert. Viszont ők igyekeznek a legrövidebb úton utánajárni az orvosnál annak, ha valamit úgy éreznek, hogy nincs rendben. Ön mitől fél, miért nem megy el az aranyér vizsgálatra, ahol nem találomra adnának kenőcsöket, hanem tapasztalt szakemberek segíthetnének tartós megoldást keresni?

Azt írja, hogy nagyon fél a rákbetegségektől. Ebből arra következtetünk, hogy minden bizonnyal sok információt olvasott már a rákról. Ezek tudatában pontosan tisztában van azzal, hogy a rák akkor gyógyítható, ha időben felismerik, s a nagyon sok halálos áldozat azért van, mert az esetek egy jelentős részében (vagy mert nem okozott panaszokat eleinte a daganat vagy mert az érintett halogatta az orvoshoz fordulást) későn kerülnek a betegek orvoshoz. Bármilyen betegséggyanú esetén tegye fel magának a kérdést: miért nem megy orvoshoz rendes kivizsgálásra?

A két eshetőség ugyanis:
1. Ott kiderül, hogy nincs komoly baj, kap megfelelő gyógyszert vagy kezelést és nem kell többet gyötrődnie, felőrölve idegeit, s energiáját, mert a betegséget kezelik, majd javulni fog.

2. Ott kiderül, hogy komolyabb baj van. De ha komoly baj van, az nem fog elmúlni magától, csak ahogyan telik a halogatással a drága idő, úgy fordul egyre komolyabbá a baj, míg végül már nem tudnak segíteni. Ha viszont ez időben kiderül, akkor tudnak érdemben segíteni.

A feladat pedig: tessék önmagának felsorolni azokat az érveket, amelyek a folyamatos öngyötrés és a székletgondokkal való állandó küszködés mellett, ugyanakkor az orvosi kivizsgálás és szakszerű gyógyítás ellen szólnak. Mi egyetlen ilyet sem tudunk, így megtisztel vele bennünket, ha megosztja velünk is mire jutott.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
A vastagbélrák és végbéldaganat stádiumai
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák 19 évesen?
Dudorok a végbélnél
IBS vagy rák?

Vastagbéldaganat és gyulladás is?
Aranyér vagy vastagbélrák?

Véres széklet: vastagbélrák, béltükrözés?
Visszatérő véres széklet
Végbélnyomás, székletpanaszok
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top