Fülpanaszok: lehet, hogy valami rosszabb?

35 éves férfi vagyok, a panaszaim még 2008 augusztusban kezdődtek, egy egyszerű, de elég kemény torokfájással. Akkor az 2 hét alatt elmúlt, viszont rá egy hétre úgy éreztem, van valami a torkomban, annak is a jobb oldalán. Nem okozott egyéb panaszt, mint némi bizsergő érzést, amit a fülben is éreztem. Igazából hol gyengébben, hol erősebben jelen volt. Voltak időszakok, amikor szinte nem is éreztem.

Idén februárban azon az oldalon az áll alatti nyirokcsomóm fájdalmassá vált, nem duzzadt meg, csak fájt. Ekkor felkerestem egy fül-orr-gégész szakrendelést, ahol a szakorvos a vizsgálat után azt mondta, hogy lényegében semmi komolyabb probléma nincs, kissé hipertróphias a nyelvgyököm, és erősen vérbő a garatnyálkahártyám, egyéb elváltozást nem talált. Szerinte idegi eredetű lehet, ezért nyugtató szedését javasolta, ill. torokfertőtlenítő tabletta, vagy szpré használatát. Ezeket betartva valamennyit enyhültek a panaszok, de nem igazán tűntek el, és bár alapjában nyugodt, és cseppet sem ideges típusú ember vagyok, most már kezdek picit idegeskedni…

Akkor örültem, hogy a szakorvosi vizsgálatnál nem talált semmi komoly elváltozást az orvos, és a tünetek azóta sem súlyosbodtak, egy enyhe fülkörnyéki feszítő érzést kivéve. Viszont mostanra egy kicsit elbizonytalanodtam. Igazából a kérdésem is erre vonatkozna: 7 hónappal a tünetek megjelenése után, ezen a vizsgálaton fel lehetett volna fedezni, ha komoly a baj?

Amennyiben panaszai tartósan fennállnak, és több hónap telt el az utolsó fül-orr-gégészeti vizsgálat óta, egy kontrollvizsgálat elvégzése indokoltnak tartható (hacsak az azóta eltelt időszakban nem látta Önt több más szakorvos, szintén szervi szempontból negatív eredménnyel). Valószínű, hogy a vizsgálatok felfedezték volna, ha komoly a baj, de nem múló panaszoknál általában kontroll vizsgálatra szokott sor kerülni, hogy még biztosabban kizárják egy esetleg induló folyamat megjelenését. Ha bizonytalan szakorvosában, esetleg érdemes egy másik, e szakterületen jártas orvostól is véleményt kérnie.

Kapcsolódó cikkek:
A fültőmirigy rosszindulatú daganata
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Parotis: acinussejt carcinoma, epithelial
Fülrőmirigy daganat
Parotis daganat
Parotis műtétre készülve
Kiterjedő tumor?
Visszatérő torokvérzés
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Gyógyult fültőmirigyrák
CT kontroll előtt
Sugárterápia és köszvény
Ízértékelés visszatérése
Fekélyes nyelv fájdalma

Top