Garatrák sugarazása előtt (jelige: Sziszi)

Édesapámnak garatdaganatot állapítottak meg, ami sajnos nem műthető. Kb. 5×4-es a kiterjedése. Apukám 65 éves, sajnos fekvőbeteg, mert előtte volt 4 éve agyvérzése és azóta a fél oldala nem tökéletes, illetve a lábát is operálni kellett érszűkület, érelmeszesedés miatt. (Menni alig tud.)

Sajnos időpontot csak október 1-re kaptunk a sugárosztályra. Apukám már így is elég rossz állapotban van, amit még tetőz, hogy sajnos nem kitartó. (Sokat fogyott is.)

Azt szeretném megkérdezni, hogy Önök szerint így érdemes-e belevágni a kezelésbe (amit olvastam róla, hogy sajnos fárasztó, sok mellékhatással jár, legyengíti az embert…). Mire számíthatunk, ha elkezdjük és nem fejezzük be, vagy inkább ne kezdjük el? Melyik jobb? Sajnos nem tudom mi legyen, mert úgy érzem mindkettő „kellően rossz” lesz neki, de szeretnék segíteni és megtalálni a neki megfelelő megoldást.

További kérdésem még az lenne, mivel tudok neki még segíteni? Az étrend- és táplálékkiegészítőkről (búzafű, flavonos termékekről) mi a véleményük? Jelenleg turmixolok neki főzelékeket, levest hússal, hallal, zöldségekkel. Ebben tudnak segíteni milyen fajta-féle ételt lenne érdemes még adni?

A műtétileg el nem távolítható daganatnál a sugárkezelés (és bizonyos esetekben a kemoterápia) eredményezheti a daganatsejtek osztódásának gátlását, illetve pusztulásukat, s ennek eredményeként a daganat méretéknek csökkenését. Édesapjának azért javasolták a sugárkezelést, mert ez adhat lehetőséget a rákos folyamat növekedésének lassítására és arra, hogy ne (illetve később) alakuljanak ki a daganatos betegséggel összefüggő szövődmények.

Amennyiben a sugárterápiás kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy édesapja állapota lehetővé teszi a sugárkezelés megkezdését, meg kellene próbálni elkezdeni a kezelést. A többhetes sugárkezelés alatt ha panaszok, új tünetek alakulnak ki, a kezelést irányító orvos tudja eldönteni, hogy az új jelenség a sugárkezelés mellékhatása vagy az alapbetegség esetleges rosszabbodásával függ össze, és vele beszélhetik meg, hogy a kezelést akkor érdemes-e folytatni.

A megfelelő táplálás ebben a betegségben is nagyon fontos. Jó gyakorlat az ételek turmixolása, változatossága, kalóriatartalmuk növelése. Emellett olyan tápszerek fogyaszthatók, amelyeket onkológus vagy sugárterapeuta javaslatára a háziorvos is felírhat. A különböző, recept nélkül kapható, kereskedelmi forgalomban árult táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban nem tudunk állást foglalni. Általánosságban az mondható, hogy ezeknek a készítményeknek kifejezetten daganatgátló hatás nem tulajdonítható, mert nincs olyan adat, hogy adott típusú és stádiumú daganatos betegeknek adva csökkentenék a rákos sejtek osztódását, a daganatok méretét, vagy bizonyíthatóan növelnék a túlélést.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Daganatok jellemzői, stádiumbesorolás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top