Garatrák sugárkezelés, műnyál

Először is nagyon szépen köszönöm a garatrák témában írt kérdésemre a megtisztelő válaszát!

Időközben megkezdődött a sugárkezelése: 35 sugarat írtak neki elő, nagyon korán jelentkeztek a mellékhatások. Nagyon nagy fájdalmai vannak, nehezére esik a nyelés, és szinte teljes mértékben megszűnt a nyáltermelése. Hagyományos kemoterápiát nem alkalmaznak nála, mivel a vizsgálatok alatt fény derült arra, hogy krónikus myeolid leukémiája van, amire Litalir szedését javasolták, mivel a főorvos úr véleménye alapján az megfelelő kezelés lehet a garatrákjára is. Nagyon jól reagál rá, már majdnem normális a vérképe (2 hét alatt).

Az lenne a legfőbb kérdésem, hogy Ön milyen nyálpótlót, műnyálat ajánlana, mivel erre nem kapunk segítséget a kórházban. Akár a műnyál konkrét összetétele is megfelel, mert a háziorvos hajlandó lenne felírni részére, de sajnos nem ismeretes számára. Már több gyógyszertárban jártunk, de sehol nem kaptunk rá megoldást jelentő készítményt. Ha nem írhatja le a neveket, akkor legalább valamilyen linket írjon számomra, hogy utána tudjak nézni!

Apu esélyeiről senki nem beszél, de bízom benne, hogy nem hiába csináltatják végig vele ezt a kezelést az orvosok. Ha úgy látták volna, hogy semmi esélye, akkor gondolom csak a fájdalmát csillapították volna, de nem tették volna ki egy ilyen jellegű tortúrának. Jól gondolom? Az orvosa szerint ez a kezelés gyógyító hatású kezelés. Ebből gondolom, hogy van olyan kezelés is, ami csupán a fájdalmait csillapította volna, de nem segített volna rajta.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Legfőképpen a műnyál, nyálpótló kérdésben várom javaslatait!

Azt, hogy édesapjánál milyenek a gyógyulási esélyek, jelen és korábbi levele alapján nem tudjuk megmondani, a kezelőorvostól lehet tájékozódni elsősorban. Az mindenesetre pozitív információ, hogy a kezelőorvosa szerint gyógyító hatású (szakszóval kuratív) a kezelés (amikor nincs reális esély a teljes daganatmentesség elérésére, palliatív terápiáról beszélünk). Valóban vannak olyan korai stádiumok, amelyekben a fej-nyaki daganatok jelentős része gyógyítható és csak kis százalékban újul ki a folyamat. Azt biztosra megmondani, hogy akár azonos stádiumban is melyik betegnél lesz biztosan kiújulás, és melyik betegnél nem újul ki a daganat, nem lehet előre megjósolni.

Kérdez az esélyekről. Nagyon nehéz kérdés annak megítélése, hogy – amint Ön fogalmaz – „van olyan kezelés is, ami csupán a fájdalmait csillapította volna, de nem segített volna rajta.” Orvosilag ugyanis nemcsak az a kezelés tekinthető eredményesnek, amelynek teljes daganatmentesség a kimenetele, hanem az eredményes kezelésekhez kell sorolnunk azt is, amikor nem várható végleges gyógyulás, viszont sikerül hatni a daganatos folyamatra, s a beteg életminősége rövidebb vagy hosszabb távon javul, várható élettartama meghosszabbodik. S most ismételjük önmagunkat: csak a beteget, a leleteket, a kontroll eredményeket és a terápiákat részleteiben ismerő kezelőorvos tud érdemben tájékoztatást adni a reális kilátásokról. Ő az úgynevezett prognosztikai faktorokra támaszkodva mérheti fel, hogy milyen lehet a betegség prognózisa, tehát milyenek a kilátásai. Ezek a prognózisok ugyanakkor mindig a múltbeli tapasztalatokon nyugszanak, s a jövőre vetítve nem lehet biztosat mondani.

Oldat, gél és spay formájában is többféle nyálpótló készítmény kapható, ezek közül vannak vény nélkül kiválthatók is. Konkrét terméket ugyanakkor nem tudunk ajánlani. A kezelőorvossal is hasznos lenne egyeztetni, illetve ha erre nincs lehetőségük aktuálisan, akkor a sugárterápiás orvos vagy sugárterápiás asszisztens is szolgálhat hasznos, praktikus tanáccsal.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fej-nyaki tumorok: gyakoribb lett a szájüregi rák

Előzmény:
Garatrák: felkészülés 4 napos kemoterápiás kezelésekre

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Garatrák: étvágytalanság, fájdalom evéskor
Garatrák, inoperábilis – táplálás, kilátások
Torokrák, garatrák
Nyaki tumor műthetősége
Mandula daganata, sugárkezelés
Tonsilla tumor T4a, N2a, Mx
Tonsilla tumor, rosszabb állapot
Nem műthető gégerák
Gégerák: csontvelő vagy őssejt átültetés?
Elveszített ízek gégerák után
Meggyógyult áttétes gégerák? 2.
Meggyógyult áttétes gégerák?
Gégerák: kiújult tumor, fistulák
Áttétes gégerák: fájdalomcsillapítás, várakozás…
Csontáttétes gégerák
Nyelvgyökrák: ízérzékelés és állkapocs-duzzanat
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Gégerák és permetezés
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés 
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása

Top