Gégerák 17 évesen?

17 éves vagyok, tudom hogy már volt hasonló korú fiatalról szó, de én is feltenném a kérdést, elnézést a plussz munkáért. Na nekem csak annyi lenne, hogy ugyebár én is érzek valamit a torkomban, afféle gumót, amit már nyár elején is éreztem, csak akkor még nem ennyire, vagy nem volt ekkora. A nyelésem se a régi, mert általában kétszer kell egymás után nyelnem. A hangomon viszont semmi elváltozás sincs. Sajnálatos módon én is cigizek, de nem annyira rég. És utána néztem a dolgoknak, de nem tudtam magammal dűlőre jutni.

Miután levele alapján olvasta a kortársainak hasonló témakörben adott válaszunkat, biztosan tisztában van vele, hogy Önnek sem írhatunk mást.

A tüdőrák mintegy negyvenszer (!) gyakrabban fordul elő dohányosok között, mint nem dohányzóknál. A torokrák is sokkal gyakoribb dohányosok (és alkoholt rendszeresen fogyasztók) között. Mind a torokrák, mind a tüdőrák járhat vérzéssel, véres köpettel, a torokrák nyelési zavart is okozhat.

A fejnyaki daganatok – köztük a torok rosszindulatú daganata – gyakran adnak a nyaki nyirokcsomókba áttéteket, amelyek nyomhatják a nyakon áthaladó ereket, idegeket, s komoly panaszt okozhatnak. Elhanyagolt esetben az elsődleges daganat, illetve a nyirokcsomó áttétek is kifekélyesedhetnek. A szájüregi és ajakrákok nagy száma ugyancsak összefügg a cigarettával, ezek a betegségek nemcsak fájdalmasak, hanem a szükséges műtétek miatt alapvetően megváltoztatják a betegek életminőségét, arcát, emberi kapcsolatait.

Tüdőráknál – amely az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat – gyakran tünetek nélkül feljlődik ki a betegség, s már csak előrehaladott állapotban kerül felfedezésre, amikor sajnos az esetek jelentős részében nincs lehetőség gyógyulást hozó műtét végzésére.

A tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy férfiakban a tüdőrákos halálesetek kb. 80 százalékáért felel a dohányzás, nőknél körülbelül a 75 százalékáért. A tüdőrák kialakulásának kockázata az elszívott cigaretták számával, a dohányzás időtartamával párhuzamosan növekszik. Igazolt tény az is, hogy a nagyon fiatal életkorban elkezdett dohányzás fokozottan emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Ennek a válasznak a terjedelmi korlátai miatt nem írhatjuk le sokkal részletesebben, milyen sokféle káros hatása van a dohányzásnak, csak az Ön kérdésére reagálva igyekeztünk megfogalmazni a válaszunkat. Megjegyzésként még annyit: a dohányosok sokszor azzal biztatják önmagukat, hogy mindegyikük ismer legalább egy embert a környezetében, aki cigarettázva is viszonylag hosszú időt megért. Viszont erre azt mondhatjuk: nem mindenki hal meg fiatalon azok közül sem, akiket elgázol egy autó, ám sokszorta nagyobb az esélye a korai halálra annak, akivel ez megtörténik mint akivel nem. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a rendszeres dohányosok minden évben legalább egy repülőgépes külföldi nyaralás árát költik olyan szenvedélyükre, amelynek csak negatív következménye lehet.

Jó hír, hogy Ön már rádöbbent arra, hogy a cigarettával folyamatosan méreganyagokat juttat a szervezetébe, amivel ha még most nem is, de azok felhalmozása révén önsorsrontó módon teszi kockára egészségét és jövőjét. Sajnos azonban nagyon sokan vannak, akik bár tudják a cigarettával mit tesznek a szervezetükkel, mégis elbagatellizálják a dolgot, mondván: messze van még az, amíg betegek lehetnek. Azután amikor ez bekövetkezik, s a fájdalmas, gyötrő, sokszor végzetes betegség kialakul, már túl késő változtatni. Erre a változtatásra Önnek is most van lehetősége, nem később.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Dohányosok az onkológiákon
A dohányzás már nem „menő”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top