Gégerák 18 évesen? (jelige: Aggódó Anya)

A fiam 2 éve dohányzik, 18 éves. Mostanában mintha érezne valamit a torkában. Az orra is folyik.

Lehetséges, hogy gégerákja van?

Félelme annyiból nem alaptalan, hogy a dohányosok körében a fej-nyaki régió daganatai (szájüregi, garat, gége és nyelőcsőrák), a tüdőrák, valamint a gyomor- vagy a méreganyagok nyomán a húgyhólyagrák is sokszorta gyakrabban fordul elő mint azoknál, akik nem dohányoznak. Sajnos egyértelmű a tendencia, hogy amíg egyes daganattípusok korábban csaknem kizárólag az idősebb generáció tagjaiban fordultak elő, a betegek átlagéletkora csökken, azaz korábban jelentkeznek a rosszindulatú elváltozások. A fentiek ellenére az Ön által kérdezett gégerák ma is leginkább az 50 év feletti férfiak betegsége (minél tovább dohányzik tehát valaki, annál nagyobb a kockázata). Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy fiatalabbakat is megtámadhat a kór.

Konkrét kérdésére látatlanban, vizsgálat nélkül természetesen nem tudunk válaszolni, hiszen az orrfolyást és a „mintha érezne valamit a torkában” érzetet számos dolog kiválthatja (gyulladás, allergia, stb.). Az orvoshoz fordulást mindenesetre nem szabad halogatni.

Nehéz – csaknem lehetetlen – a fiatalok dohányzására befolyással lenni, erre a szülők helyett sokkal inkább lenne esélye a kortársaknak. Bár kétségtelen: a kortárskapcsolatok gyakran inkább negatívan mint pozitívan befolyásolják az egészségtudatos magatartás kialakulását.

Kapcsolódó cikkek:
Üldözik a cigarettát, támogatják a leszokókat
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A light cigi is erős méreg
Dohányzás: 19 percenként egy halott
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Mit kell tudni a tüdőszűrésről?
A tüdőrák kialakulásának kockázata és következményei

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Halálos cigaretta
Mitől lehet a tüdőrák?

Top