Gégerák fiatalon (jelige: gégerák)

Egy barátom kb. 1 hónapja nyelési nehézséggel küzdött, ezért a helyi fül-orr-gégészeten vizsgálatra jelentkezett. Nem biztos, hogy teljesen le tudom írni a dolgokat, mert csak részinformációkhoz jutottam.

Az MR vizsgálat valamit kimutatott a gégén, de a megállapítását nem tudták, hogy mi is lehet az. Altatásban végeztek vizsgálatot, aminek a vége gégemetszés lett, mivel az orvos a vizsgálat után ezt tartotta létfontosságúnak, de a megállapítás továbbra is kérdéses volt. Vélemény ekkor az volt, hogy valami betokosodott a gégefedőre. A következő vizsgálat alkalmával mintát vettek a golyószerű képződményből, ami utolsó információ szerint egy gömb alakú lelógó, nem vérzékeny valami (felső és alsó mintavétel).

A szövettani lelet a következőt állapította meg (sajnos nincs előttem a lelet, mert akkor konkrétan leírnám, de talán egy következő alkalommal konkrétabban is le tudom írni). Rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, ami ismeretlen eredetű és osztályba vagy kategóriába sorolása nincs (nem tudom sajnos konkrétan leírni). Fiatal emberről van szó, aki életében nem dohányzott és nem ivott alkoholt, rengeteget sportol. A vérképe jó volt, nem mutatott semmi rendkívülit. Kemoterápiás kezelést javasoltak, amit a napokban el is kezdenek. Kérem, amennyiben a felsoroltak alapján tud kellő információt, szeretnék megtudni a betegségről és a lehetőségekről a lehető legtöbbet.

Levele alapján mi sem tudunk sokkal többet mondani, minthogy rosszindulatú gégedaganatra derülhetett fény, amelynek kezelésében szerepe lehet a műtétnek, a sugárkezelésnek és a kemoterápiának is. A gégerák valóban jelentősen gyakoribb az idősebb, dohányos, alkoholt rendszeresen fogyasztó emberek között, mint a fiatal, sportos életmódot folytató, nem dohányzó, alkoholt nem fogyasztó emberek között, de mint minden szabály alól, itt is vannak kivételek.

Egy betegség kilátásainak, kezelési lehetőségeinek megítélését alapvetően befolyásolják a pontos szövettani, laboratóriumi és más információk, amelyek a kezelőorvos rendelkezésére állnak, s amelyekre tekintettel komplex módon lehetséges megszervezni az adott szituációban várhatóan leghatékonyabb terápiát. Ezek nélkül a vizsgálati eredmények nélkül érdemben nem lehet nyilatkozni a konkrét betegségről.

Az alábbiakban kigyűjtött kapcsolódó cikkeinkben sok információt talál a gégerákról, a sugárkezelésről, a kemoterápia típusairól, a mellékhatásokról és azok csökkentésének lehetőségeiről, a betegek érzelmi támogatásáról.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Sugárterápia a tumorok ellen
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák és permetezés
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása

Top