Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?

Apukámnál gégerákot diagnosztizáltak (T3, N). A rák úgy derült ki, hogy a nyaki nyirokcsomó jelzett, tapintható csomó alakult ki a jobb oldali nyaki nyirokcsomóban. Tükrözés után a kezelőorvos a műtétet javasolta, azonban a bizottság kemoterápia mellett döntött.

Kérdésem az lenne, hogy vajon miért döntöttek a „kemo” mellett (3×1 hét)? A daganat kiterjedése miatt, vagy más okból? Ha jól tudom, a kezdeti stádiumokban a műtéti, ill. sugárterápiás eljárást részesítik előnyben. Az onkológus orvos azt mondta, hogy meglátják hogyan reagál a kezelésre, azután szóba jöhet még a sugár is. Nincsenek fájdalmai, jó étvágya van, nem fogyott, a csomótól eltekintve nincsenek tünetei. Sok statisztikát olvastam túlélési esélyekről, tisztában vagyok vele, hogy meglehetősen kevés ismeret áll a rendelkezésre, mégis érdekelne, hogy az Ön véleménye szerint mik a kilátások. Mire kell készülni? Milyen tanácsokkal tudna szolgálni az elénk álló nehéz időszakra vonatkozóan?

Mentális felkészülés folyamatosan zajlik, azon túlmenően Aleo Vera koncentrátumot iszik már jó ideje (jóval betegsége felfedezése előtt megkezdte), illetve beszerzés alatt van egy Culevit, vagy hasonló hangzású gyógykészítmény is. Azt is szeretném megtudni, hogy a Culevitről rendelkezik-e valamilyen információval?

A TNM stádium beosztás levelében található adatai közül a T3 a daganat méretére utal. Azt jelenti, hogy egy elég nagy méretű, és környezetével összekapaszkodott daganatról van szó. Az N a nodust, vagyis nyirokcsomót jelenti, de itt levelében nem találtunk számot, tehát levele alapján nem lehet megmondani, hogy milyen kiterjedtek a nyirokcsomók áttétei. A leírtak alapján és a nyakon tapintható csomó miatt valószínűsíthető, hogy kialakultak édesapjánál ilyen daganatos nyirokcsomók.

Amennyiben kemoterápiát javasoltak, az valószínűsíthető, hogy a bizottság (sebész, sugárterápiás szakember és onkológus szakorvos) véleménye alapján a csak helyi kezeléstől, vagyis a daganatot eltávolítani megkísérlő műtéttől nem várható biztosan jó eredmény. Feltételezhetően ezért javasolták a kemoterápiát és nem a műtétet, illetve a szintén helyileg, tehát az elsődleges daganatra és a nyirokcsomókra alkalmazható sugárkezelést. Természetesen biztosat nem tőlünk tudhat meg, hanem a kezelőorvossal (a sebésszel vagy a kemoterápiás szakemberrel) beszélhetik meg, hogy miért ezt a fajta kezelési módot javasolják.

Mivel a gégerák egyre gyakoribbá váló betegség, sajnos egyre pontosabb statisztikai adatok állnak rendelkezésre a stádiumtól függően a túlélési esélyeket illetően, ugyanakkor ezek a statisztikai adatok csak átlagokat mondanak, amelyektől az egyes betegek esetei, túlélési esélyei jelentősen különbözhetnek. Amennyiben a beteget ez valóban érdekli, s szembe akar ezzel nézni, kérhet felvilágosítást a konkrét leleteket pontosan, a betegséglefolyást pedig folyamatában ismerő kezelőorvostól.

A levele végén kérdezett készítményekkel kapcsolatban tudományos tanulmányok hiányában nem áll rendelkezésre pontos információ, hogy helyileg kiterjedt gégerákban hogyan befolyásolják a beteg túlélését, illetve képesek-e megnyújtani a betegség rosszabbodásáig eltelő időt. Statisztikailag értékelhető életminőség-vizsgálatokról sincs tudomásunk, ezért érdemi információval nem szolgálhatunk ezekről az úgynevezett étrendkiegészítő készítményekről.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Daganatok jellemzői, stádiumbesorolás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top