Gégerák stádiumbesorolása (jelige: gégedaganat)

Apukámat 2004-ben műtötték, gégerákja volt. Nincs kanülje, csak egy lyuk van neki. Azt szeretném kérdezni, mit jelent a szövettani eredménynél az, hogy „pt 4”? Mit jelent ez? Van áttéte? Mennyi az esélye az 5 év túlélésre?

A részletesebb szövettani lelet, illetve a szövegkörnyezet ismerete nélkül kérdésére nem tudunk biztosan helyes választ adni, de feltételezzük, hogy a TNM rendszer daganatméretre vonatkozó rövidítését írta le levelében, véletlenül kis betűvel írva a „T”-t.
 
Az Ön által valószínűleg olvasott pT4 azt jelenti, hogy az elsődleges daganat elég nagy volt (gégedaganatoknál is más TNM beosztási leírás vonatkozik a supraglotticus, glotticus, illetve subglotticus vagyis a gége fölött, a gégégben, illetve a gége alatt kezdődő daganatokra).  A „pT4” adatból nem lehet következteti arra, hogy van-e a betegnek áttéte vagy nincs.

Amennyiben édesapjának nincs áttéte, s a műtét előtt/után alkalmazott esetleges onkológiai kezelések mellett 2004 óta nem újult ki a betegsége, az a túlélés vonatkozásában jó prognózist is jelenthet.

A különféle (bél, emlő, hasnyálmirigy, gége, tüdő stb.) daganatok TNM rendszerét egy kb. százoldalas könyv tárgyalja, ennek részletezésére itt nincs lehetőségünk. A fentiek jobb megérthetősége érdekében viszont pár sorban igyekeztünk összefoglalni a daganatok TNM beosztásával kapcsolatban néhány általános ismeretet.

A különféle rosszindulatú daganatok szövettani leleteiben az értékelésnél meg szokták adni a daganat méretét. Ezt jelölik T1, T2 T3 T4-gyel, illetve pT1, pT2, pT3, pT4 kódokkal. Ez a szám a danagat méretét, környezetéhez való viszonyát, kiterjedtségét jelöli (itt a T betű a tumor rövidítése).

Meg szokták adni azt is, hogy a daganat érinti-e, és ha igen, milyen számban a nyirokcsomókat, illetve csak a szervkörnyéki nyirokcsomókat vagy a távolabbiakat is elérte-e a tumor? Ez általában lehet pN0, amikor nincs a nyirokcsomóban szórás, de lehet pN1 és pN2 is (itt az „N” a node, nodulus, azaz csomó rövidítése).

Az Ön által kérdezett áttét rövidítésére az M betűt (metastasis) használják ebben a rendszerben. Ez lehet pM0, ha nincs áttét, pM1, ha van áttét. A szövettani leletben gyakran „Mx”-et tüntetnek fel. Ez utóbbinak az az oka, hogy a szövettani leletet vizsgáló patológus nem biztos, hogy tudja, van-e a betegnek a képalkotó vizsgálatok szerint távoli áttéte.

Top