Gégerák szövődményei (jelige: TIMIKE75)

Édesapámnak gégedaganata van, teljes gégeirtást végeztek nála 9 hónapja. Kb. 2 hónapja 25 sugárkezelést kapott. Hazajött, pár napra rá az egész arca bedagadt. Visszavittük, azt mondták gyulladás, nem lohadt le, ezért megműtötték, azt mondták vizenyő.

Műtét után a doktor úr közölte, hogy nem vizenyő volt, hanem daganat, amit a sugár szétnyomott. A műtétet követő napon beödémásodott az egész feje, kb. két hete kapott vízhajtót, de az ödéma nem tűnt el teljesen. Kapott 3 kemót. Nem tud enni, holnap engedik haza orrszondával. Van-e esély arra, hogy fog tudni még normálisan enni, s mennyi esélye van a túlélésre?

A megfelelő, szondán keresztüli, kalóriadús, napi többszöri táplálás ilyen esetben nagyon fontos, hogy a beteg lehetőség szerint visszanyerhesse kondícióját. Az alapbetegség kiterjedtségének, a műtét típusának ismerete nélkül nem tudjuk megmondani, hogy van-e lehetőség a későbbiekben az orrszonda eltávolítására. Fontos lenne tudni, hogy a daganatot sikerült-e teljes mértékben eltávolítani a műtét során.

Mindezt a hazabocsátáskor érdemes megkérdezni a kezelőorvostól, s mivel ő ismeri személyesen a beteget, állapotát és pontos kórelőzményeit, így ő tudhat válaszolni a túlélési esélyekkel kapcsolatos kérdéseikre is.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top