Gerinc metasztázis

Édesapámnál egy hónapja gerinc áttétet diagnosztizáltak, de nincs meg a primer daganat. Jelenleg sugárezelést kap a csigolyáira. A legfontosabb kérdés, ami felmerült bennem, hogy mennyi időt lehet élni gerinc metasztázissal?

A gerinc metastasis kezelésére azért alkalmaznak sugárkezelést és emellet gyakran „csonterősítő” biszfoszfonát (tablettás vagy infúziós) kezelést, hogy lassítsák a csontfolyamat továbbterjedését, újabb áttétek kialakulását, elodázzák az úgynevezett csonttal összefüggő események (pl. törések, csigolya összeroppanás) kialakulását. Az alkalmazott kezelések a csontáttétekkel kapcsolatos fájdalmakat is jelentősen csökkenthetik, ezzel javíthatják a beteg mozgáskészségét és életminőségét.

A túlélési időt álalában nem annyira a csigolyaáttét jelenléte határozza meg, hanem annak a rosszindulatú alapbetegségnek a stádiuma, amely a csigolyaáttétet adta. Egy hormonérzékeny, idősebb életkorban jelentkező emlőrák csigolyaáttéte mellett hosszú éveket elérő lehet a túlélés, ám egy agresszív lefolyású tüdőrák esetén az alapbetegség – részben a más szervekbe adott áttétek révén is – akár pár hónapra is korlátozhatja a túlélési időt.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes tüdőrák esélye
Csontáttétek ellátása
Aggasztó csontizotóp
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Emlőrák következtében csontáttétek
Csontvizsgálat menete
Elkeseredett tüdőrákos nő
Agydaganat és csontfájdalmak
Hasnyálmirigyrák
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Áttétek a gerincen

Top