Gerinctorna és nyirokáttétek (jelige: manócska)

Egy közeli hozzátartozómat műtötték perifériás típusú cholangiocc miatt, a resectio ép széllel történt. A PET CT-vel is kimutatott paraaorticus nyirokcsomó áttétet (1,2 cm átmérőjű) eltávolítani nem sikerült. Most lett befejezve a cyto (ELF protokoll), amit nagyon szépen tolerált (76 éves, teljesen jó általános állapotú nőbeteg). A kontroll staging vizsgálat még nem történt meg.

Kérdésem: kb. 50 évvel ezelőtti thoracoplastica miatt kialakult durva scoliosis tüneteinek kivédésére rendszeres gerinctornát végzett. Most kezdené újra. A torna erősíti az immunrendszert és javítja az erőnlétet is, de ugyanakkor nem segíti-e elő a nyirokkeringés esetleges fokozásával az áttétek kialakulását?

Az életkornak megfelelő, mérsékelt erősségű gerinctorna végzésének ebben a helyzetben és betegségben sincs akadálya. Tekintettel arra, hogy a műtét során nem sikerült a daganatot eltávolítani, fontos, hogy a betegség ellenére hozzátartozója minél tovább megőrizze jó erőnlétét és mozgáskészségét, s ennek része a gyógytorna, azaz a korábban megszokott gerincgyakorlatok végzése is.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat, kemoterápia és gyógytorna
Masszázs méhnyakrák után
Rákbeteg masszírozása

Top