Glioblastoma, 1 év (jelige: mi jöhet még?)

A túlélés esélyeit szeretném feszegetni glioblastoma multiforme esetén. Közeli hozzátartozómat (50) több mint 1 éve műtötték kiterjedt glioblastomával. A kezelő és a műtétet végző orvosok, illetve minden hozzáértő személy őszintén közölte velem, hogy maximum egy évig élhet. Azonban az operáció annyira jól sikerült, hogy a rohamokat leszámítva (2-3 roham/fél év) teljesen felépült, régi önmaga.

Kérdésem, hogy bár kis valószínűséggel, de elképzelhető, hogy megéri az öreg kort? Rossz esetben mire számíthatunk? Egy újabb oda nem illő képletre a rendszeres kontroll MR felvételen, ami nem operálható újra? Lehet, hogy az azóta is tartó THEMODAL kezelés tartja életben? Tudnak önök olyan gyógyult glioblasztómás betegről, aki kivétel a szörnyű statisztikák alól? Lehetséges, hogy a nagy orvosi hozzáértés ellenére nem jól sikerült a szövettani vizsgálat?

A korábban felállított túlélési valószínűségtől lehetnek eltérések, szerencsére pozitív irányban is. Minden betegségnél széles határok között változik a túlélés, az orvosok konkrét esetben a tapasztalatuk és a nagy statisztikák alapján mondhatnak valamilyen megközelítően várható túlélési időt, ha ezt a beteg vagy a hozzátartozó kéri.

Az Ön által említett daganatgátló kezelés valóban sikeres lehet glioblastoma multiforme esetén, éppen azért törzskönyvezték ennek a betegségnek a kezelésére, mert hosszabbítja a betegség rosszabbodásáig (progresszió) eltelt időt.

„Rossz esetben” valóban arra lehet számítani, hogy a kontroll agyi MR vizsgálatok során egy újabb, oda nem illő képletet találnak, vagy a maradványdaganat növekedését látják. Azt, hogy ekkor van-e esetleges ismételt műtétre (reoperáció) lehetőség, azt az idegsebész tudja eldönteni.

Az összegyűlt kérdéseit a következő kontrollnál tegye fel a beteget és a betegséget jobban ismerő, a kontrollokat végző orvosnak is, akitől pontosabb, az Ön esetére szabott válaszokat is kaphat.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat tünetei
Agydaganat 7 évesen
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat 5 évesen
Gliobastoma multiforme kezelése
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top