Glioma sugárkezelése 77 évesen (jelige: glioma)

Édesanyámnak infiltratív magas gradusú glioma-t állapítottak meg. 77 éves, április végén agyvérzést kapott, rehabilitáció közben újabb agyvérzés érte, melynek CT felvételén diagnosztizálták a fent kimutatott diagnózist. Műtét nem lehetséges, sőt biopsziát sem javasolnak. Steroid, ill. juvantibus irradiatio mérlegelendő. Állapota legyengül, bal oldala hemipareticus, feledékeny, meglassult, desorientalt. Nehezen fogadjuk el, de nem tudjuk ebben az állapotában a sugárkezelés javulást vagy romlást okozna-e neki? Hogyan lehet az amúgy is depresszív hangulatú beteg emberrel ezt közölni? Milyen lehetőségünk van még, mit javasolnak? Alternatív gyógymód?

Amennyiben műtétre nincs lehetőség, a sugárkezelés eredményezheti a rosszindulatú daganatos sejtek osztódásának gátlását, lassítását. A sugárkezelés várható eredményeit (hozadék-terhelés mérlegét) édesanyja esetében érdemes lenne az őt most kezelő orvossal megbeszélni, illetve azzal a sugárterápiás szakemberrel, akihez édesanyját a besugárzás elbírálására irányították. A szteroid kezelés, illetve a mellette gyakran alkalmazott vízhajtó kezelések célja az, hogy az agydaganat körül igen gyakran kialakuló vizenyőt (ödémát) csökkentsék, mert ezáltal mérsékelni lehet egy ideig a beteg idegrendszeri tüneteit.

Sajnos nem ismerünk olyan alternatív gyógymódot, amely a rosszindulatú gliómáknál a daganat méretének csökkenését eredményezhetné.

Minden esetben az adott beteg személyiségének, családi hátterének, az orvos-beteg kapcsolatnak a függvénye, miként lehet a legemberibb módon megbeszélni egy beteggel az állapotát és a várható kilátásokat. Bármilyen döntés is születik, nagyon fontos a gondoskodó, elfogadó, érzelmi biztonságot nyújtó támasz ebben az időszakban még akkor is, ha a beteg esetleg nem úgy „viszonozza” azt, ahogyan korábban tette volna. Mindig fontos felmérni, hogy a beteg számára mi jelent segítséget és mi terhet. Ezt csak azok képesek felmérni, akik ismerik őt.

Ha egy adott esetben már a gyógyulás reális esélyével nem is lehet beavatkozni, akkor is nagyon fontosak a tüneti kezelések, hogy a beteg minél kevesebb panasszal élhessen.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Idegsebészeti műtét
Agydaganat MR vizsgálata
Kiújult agydaganat?
Agydaganat szülés után
Agydaganat romló állapota
Gyógyulás agydaganat eltávolítása után
Glioma agydaganat 7 éve
Agydaganat elleni küzdelem
Agydaganat 25 évesen, orvosi segítség
Agydaganat, csomó az arcüregben
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés
Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top