Göb a herében: seminoma vagy sem?

Nagyjából 2 hónappal ezelőtt a bal herémben egy göböt észleltem. Mivel megijedtem, orvoshoz fordultam. A bal herémben találtak egy kb. 10 mm nagyságú echoszegény területet. Azt is megállapították, hogy microcalcifikáció is van a herémben. Voltam már ultrahangon (hasi, medence + doppleres here) és MR-n is és vettek le vért tumormarkerekhez is (negatív lett), de eddig még nem derült ki, hogy mi okozza az elváltozást.

A legutóbbi orvosi véleményen (UH) is az szerepel, hogy jól körülhatárolható és valószínűleg szöveti szerkezetű az echoszegény terület és egy-két kicsiny, 1-2 mm-es érképlet ábrázolódik. Az urológusommal abban maradtunk, hogy áprilisban kell mennem MR-vizsgálatra (kontrasztanyagosra), ahol megfigyeljük, hogy változik-e az echoszegény terület mérete és felveszi-e a kontrasztanyagot.

Mivel gyermeknemzés előtt állunk, ezért nem szeretném, ha a herémhez hozzá kellene nyúlni (pláne úgy, ha semmi komoly), de azt sem, hogy az esetleges időhúzással tovább romoljon a helyzet. Az orvosom szerint nagyon kicsi dologról van szó és remélhetőleg nem is rosszindulatú, ezért nem tárná fel a herémet, amíg nem lát olyan folyamatot, ami indokolttá tenné és nem akarja a gyermeknemzésünket sem gátolni azáltal, hogy az eltávolítással esetleg gyulladás vagy bármi kialakulhasson a herémnél.

Véleményük szerint mit kellene tennem? Elképzelhető, hogy seminomáról van szó? Az jót jelent-e, hogy jól körülhatárolt a terület? Tartani kell-e áttéttől? Az egy-két kicsiny ér ellenére is elképzelhető, hogy jóindulatú dologról van szó vagy csak a rosszindulatú táplálkozik?

Orvosa feltételezhetően jóindulatú folyamatra gondol, ezért nem javasolta a góc eltávolítását, hanem kontrollját MR-rel, hogy megfigyelhesse, mutat-e növekedést vagy változást. Elképzelhető, hogy a kontroll képalkotó vizsgálat környékén ismét tumormarker vizsgálat is történik. Nem tudjuk mi sem megmondani, hogy milyen elváltozásról van szó, erre érdemi választ a további vizsgálatok adhatnak, bármilyen nehéz is a várakozás, a találgatások nem visznek előrébb. A kontrollvizsgálatra biztos hogy szükség van, s annak eredményétől függően döntheti el az urológus, hogy van-e szükség további vizsgálatra vagy valamilyen beavatkozásra.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Családban is lehet magányos a beteg
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hererák 23 évesen, Hcg érték
Lágy csomó a herében
Nyirokcsomók, hererák?
23 éves hererákos férfi, PET vizsgálat?
Hereműtét utáni pszichoterápia
Kiújult hererák, összeomlás
Eltérő herék, urológiai vizsgálat halogatása
Herevizsgálat diagnózisa
Hererák: echoszegény terület a májban
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón

Top