Göbök a pajzsmirizsen (jelige: Emese)

32 éves, 2 gyermekes anyuka vagyok. A kislányom születése után felfedezték, hogy a pajzsmirigyemen göbök vannak, amik jóindulatúnak bizonyultak a biopszia után. Utána 4 évig csak megfigyelés alatt álltam, nem kezeltek semmivel. A kisfiam születése után elmentem ismét vizsgálatra és úgy mutatta az utlrahangos vizsgálat, hogy nőttek egy-egy milliméternyit a göbök. Kaptam Euthyrox-os kezelést, de ettől sem kisebbedtek a göbök. Emiatt biopsziára küldött a kezelőorvosom.

Én nagyon félek, be vagyok pánikolva. Kérem mondják el nekem, hogy mit jelentene esetleg, ha rosszindulatúvá válltak a daganatok? Műtét, ugye? És a pajzsmirigy eltávolítása után kemoterápiát is szoktak alkalmazni? Mivel jár egy ilyen műtét? Mi következik utána? Csupán a hormontabletta életem végéig vagy egyéb terápiák is?

Jelenleg még nem állították fel a pajzsmirigydaganat diagnózisát, az 1-1 milliméteres növekedés nem tekinthető jelentősnek. A biopszia remélhetőleg megnyugtató eredményt hoz az Ön számára.

Még abban az esetben is, ha pajzsmirigy rosszindulatú daganatára derülne fény, akkor is tudnia kell, hogy ezek a betegségek – az anaplasztikus, gyorsan növő, de ritkán előforduló pajzsmirigyrák kivételével – jól kezelhetőek, hormonra reagálnak, bizonyos esetekben a műtétet izotópkezelés követheti, és több évtizedes a túlélése.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigyrák és életmód
Radiojód kezelés

Top