Gombakivonat, búzafű (jelige: sziszi)

Sokat hallok újabban eü. előadásokban a japánban termett 3 fajta gomba kivonatáról, meg a búzafűről, hogy segít rákos betegeknek az immunrendszer erősítésében és gátolja a daganatok növekedését. Igaz-e ez és ha igaz, akkor miért nem javasolják a daganatos betegeknek? Fenn van az interneten is.

Nem tudjuk pontosan, milyen készítményre gondolhat, de mivel nem gyógyszerről van szó, akkor sem tudnánk állást foglalni, ha pontosan megírta volna a termékek nevét.

Azt, hogy a daganat növekedését egy szer vagy hatóanyag gátolja, nem elég rákos sejtek tenyészetén vagy rákos állatokon tesztelni, emberek bevonásával végzett klinikai vizsgálatokkal kell alátámasztani, hogy az alkalmazott készítmény valóban hatékony. Ezt a kutatások során azzal mérik, hogy megnyújtja-e a daganatok növekedéséig eltelt időt és/vagy a beteg teljes túlélését, emellett a mellékhatások a hatékony dózis bejuttatása mellett sem rontják-e jelentősen a beteg életminőségét. Más tartható elfogadható mellékhatásnak például csontvelő átültetésnél, amikor az alkalmazott kemoterápiával és/vagy sugárkezeléssel gyakorlatilag teljesen kipusztítják a saját vérsejtek képződését, hogy be lehessen „ültetni” a rákos csontvelő helyett az egészséges csontvelőt, hogy a betegnek akár a teljes gyógyulásra legyen esélye. Megint más az elviselhető mellékhatások meghatározása egy áttétes, úgynevezett szolid (tömör) tumoros betegnél pl. emlőráknál, bélráknál, petefészekráknál, ahol az alkalmazott onkológiai kezelések célja az, hogy a beteg minél tovább, jó általános állapotban maradjon, illetve a daganat terjedésével kapcsolatos tünetek később jelentkezzenek.

Röviden: a különféle fórumokon kínált készítmények jelentős részéről nincs tudományos bizonyíték arra, hogy hatékonyak lennének valamelyik daganat kezelésében. Univerzális készítmény nincs, amely általánosságban gyógyítaná a rákot, ezért megfelelő távolságtartással érdemes közelíteni az olyan fórumokhoz, ahol az agydaganatra ugyanazt ajánlják mint a végbélrákra, különösen mivel ezeknek a ráktípusoknak is számos alfajtája létezik. Ez az oka annak, hogy megfelelő tudományos publikációk híján portálunkon egyetlen efféle konkrét termékről sem foglalunk állást se pro, se kontra.

Arra ugyanakkor fontos figyelmeztetnünk: az, hogy valami fent van az interneten, még nem jelenti azt, hogy az információ hiteles.

Kapcsolódó cikkek:
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Népszerű internetes egészségoldalak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
B17 vitamin
Mellrák és rákellenes gomba
Táplálékkiegészítő a rák ellen
Kérdés a Celladam injekcióról
COD tea
Óriáséletfa tea
Gyógyítás és megelőzés
Táplálékkiegészítők hatása
Nyelőcsőrák és gránátalma
Kérdés a Flavin 7-ről
Kis deuterium-tartalmú víz
Kérdés a Vitanak PX-4-ről
B17 és Cevitol
Kérdés a B17-ről

Top