Gyermeknemzés hererák után (jelige: Szonja)

Férjemnek 1-es stádiumú simanoma típusú heredaganata volt. Kemoterápiát kapott. A kezelést 2×5 napig kapta: 5×200 mg Vepesidet, 5×40 mg Cisplatinumot és 30 mg Bleomycint kapott kezelésenként. Ezenkívül még négyszer kapott 30 mg Bleomicin injekciót. A kezelésnek 2006. 10. 11-én lett vége. Nagyon szeretnénk gyereket. Kérdésem az lenne, hogy mikortól próbálkozhatunk? Nem fagyasztottunk le spermát, mert azt mondta a doktornő, hogy ez a kezelés nem okoz végleges meddőséget. Férjem spermáját 1 hónapja nézettük meg: alig találtak benne mozgó, épp sejtet. Mikorra fog ez visszaállni? Nagyon félek tőle, hogy ha teherbe is esek, beteg lesz a babám! Mikortól próbálkozhatom biztonsággal?

A kemoterápia befejezése óta még nem sok idő telt el: rendszerint kb. 2 év alatt éri el az ondó mennyisége az eredeti állapotot, a szakemberek addig nem nagyon javasolják a gyermeknemzést. Ennek megfelelően a szakemberek azt szokták javasolni a pároknak, hogy addig védekezzenek.

A kemoterápia befejezése után 2 évvel megfogant gyermekeket rendszerint genetikus és gyermekgyógyász is speciális figyelemmel megvizsgálja, s a szakirodalmi adatok alapján nem mutatható ki eltérés más gyerekekkel összehasonlítva.

Néhány esetben előfordul, hogy az ondó mennyisége nem megfelelő 2 év után sem, akkor egyéb megoldás jöhet szóba. Ezeket amikor aktuálissá válik, a férje ellenőrzését végző orvossal tudják megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kemoterápia utóhatása hererákban?
Göb a herén
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top