Gyógyítás és megelőzés (jelige: Vitacell)

Szeretném megkérdezni, mi a véleményük a Celladam termékekről, konkrétan a Vitacell érdekelne. Édesapám daganatos beteg, vele szedetném, de mivel a családban sok ilyen beteg van, ezért magam is használnám megelőzés céljából. Ám mivel nem „hivatalos”, kicsit félek is tőle. Mennyire biztonságos?

Többször leszögeztük: a kereskedelmi forgalomban kapható készítmények esetében nem tudjuk megmondani, hogy a konkrét páciens adott betegsége esetén a jelenlegi állapot fenntartását vagy élhetőbb élelet biztosan remélni lehet-e általuk.

Az Ön által említett készítménnyel kapcsolatban tudomásunk szerint nem áll rendelkezésre olyan bizonyító erejű vizsgálat jelenleg, amely igazolná, hogy a készítmény konkrét áttétes daganatos betegnél történő alkalmazásakor megnyúlik a betegség rosszabbodásáig hátralévő idő, illetve a nem áttétes, de daganat miatt operált betegeknél nem ismert, hogy képes-e megnyújtani a daganat esetleges kiújulásáig eltelt időt, illetve – mindkét esetben – alkalmazása mellett hosszabbodik-e a teljes túlélés.
 
Legjobb tudomásunk szerint arra vonatkozóan sincs statisztikailag bizonyító erejű vizsgálat (amelyhez valószínűleg több tízezer beteg évtizedekig tartó gondos követésére lenne szükség), hogy azoknál az embereknél, akiknek a családjában halmozottan fordulnak elő rosszindulatú daganatos megbetegedések, csökken-e ezek kialakulása, vagy későbbi életkorban jelennek-e meg ezek a betegségek egy ilyen készítmény „megelőzés céljából” történő alkalmazásakor.

Amint azt portálunkon részletesen leírjuk, egy-egy készítmény gyógyszerré válásáig nagyon hosszú idő telik el, s számos szűrőn kell keresztül mennie. Mivel a gyógyszerként nem törzskönyvezett készítmények esetén nem áll rendelkezésünkre efféle dokumentáció, konkrét esetben nem foglalhatunk állást.

Kapcsolódó cikk:
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Táplálékkiegészítők hatása
Béres csepp kemoterápia alatt
Nyelőcsőrák és gránátalma
Kérdés a Flavin 7-ről
Kis deuterium-tartalmú víz
Kérdés a Vitanak PX-4-ről
Kérdés a B17-ről
Ki írhatja fel az Avemart?

Top