Gyógyszerek és sugárterápia (jelige: Szeptember)

Nagy öröm, hogy kifejezetten a rákbetegek számára nyílt egy interaktív oldal, ahol valamennyien tájékozódhatunk a bennünket érintő problémákról.
Az onkológus orvosoknak hihetetlenül nagy a leterheltségük, ezért nincs arra mód, hogy mindenre alkalmunk legyen rákérdezni.
Konkrét kérdésem: sugárterápia mellett milyen napi gyógyszereket lehet bevenni, vagy tilos bevenni (pl: alkalmi fájdalmak, vitaminok, húzódásra felkent krémek, aloe vera, táplálékkiegészítők, nyálkahártya-gyulladásra spray, ORRCSEPPEK)?
Tisztelettel érdeklődöm, hogy mi az általános szabály ezzel kapcsolatban? (A daganat az orrgaratban van.)

A korábban beállított belgyógyászati gyógyszereit (vérnyomáscsökkentők, diabetes elleni szerek stb.) a sugárterápia mellett ugyanúgy szedheti, mint korábban. Ugyanez mondható a húzódások elleni krémekre is.

Fontos, hogy a betegség illetve a kezelés kapcsán ne legyen fájdalma, ezért a fájdalomcsillapítók szedése is szükséges és nem ellenjavallt. A hatékony fájdalomcsillapítás meghatározásában és adagjának beállításában viszont ugyanúgy onkológusához érdemes fordulnia, mint az orrgaratban lévő daganat mellett az orrcseppek, spray-k használatával, illetve a táplálékkiegészítők alkalmazásával kapcsolatban, hiszen ő az, aki ismeri Önt, az igényeit, kórelőzményét és a betegségének részleteit.

Top