Gyógyszerkutatások Magyarországon

Nem értem, hogy nálunk ilyen lassan megy a dolog, kint az IT 101 bevált. A válaszukban írtakat mind-mind megértem, csak az USA-ban gyógyítanak vele mégis. Sőt dokumentumfilmet forgattak a betegekkel együtt, a Sprektrum TV-én néztem többször is. Ha nincs engedélyük, hogy csinálták? Ha önkéntesek akkor is kéne engedély, nem? 10 betegből 8-nál sikerrel jártak! Nálunk semmilyen hírek nem szólnak kutatásokról és főleg annak eredményeiről. A világon mi állunk a legrosszabbul sajnos. Ha esetleg tudnának magyarországi kutatásról – kutatókról, szívesen olvasnám!

Mi nem azt írtuk, hogy nincs engedélyük a kutatásra, hanem hogy a vizsgálati anyag nincs gyógyszerként törzskönyvezve. Bizonyára az ottani kutatási feltételeknek, betegbiztonsági és etikai normáknak eleget tesznek a kutatók.

Az Ön által említett készítménnyel kapcsolatos kutatásokról tehát nincs tudomásunk Magyarországon, de számos egyéb szert, vizsgálati készítményt, hatóanyagot és kombinációt tanulmányoznak hazánkban is, elsősorban nemzetközi klinikai vizsgálatok részeként.

Az az állítás tehát nem állja meg a helyét, hogy Magyarországon nincsenek kutatások, illetve hátul kullognánk ezen a területen. Engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljuk ismét azokat a válaszunk után látható linkeket, amelyeket korábbi válaszunkban már összegyűjtöttünk és elküldtünk az Ön számára.

A Rákgyógyítás egy ötrészes cikksorozatban számolt be a magyarországi onkológiákon folyó tudományos munkáról: összesen húsz hazai főorvos és professzor nyilatkozott, ebből kiderült, hogy Gyulától Budapesten át Szombathelyig, Nyíregyházától Pécsig gyakorlatilag az ország összes onkológiai centruma részese különböző nemzetközi hatóanyag-vizsgálatoknak, a betegek bevonásával végzett kutatásoknak. Ezek keretében ma is több ezer magyar daganatos beteg jut hozzá olyan készítményekhez, amelyek csak évek múlva válhatnak a klinikai rutin részévé. A kapacitás, a szakértelem és a specializáció függvényében van ahol több, máshol kevesebb tanulmány fut egyszerre, ám a hazai onkológiákat rendszeresen kérik fel a hazai és külföldi gyógyszerkutató központok kutatásban való részvétele.

Az alább ismét csatolt cikkekből részletesen tájékozódhat a magyarországi kutatási helyzetről, az idehaza folyó onkológiai gyógyszerhatástani vizsgálatokról, a betegbeválasztásról, a minőség-ellenőrzési és biztonsági kritériumokról.

Kapcsolódó cikkek:
Tűzmadár Ház: rákkutatás a betegek bevonásával
Rákkutatás a betegek részvételével (5.)
Rákkutatás a betegek részvételével (4.)
Rákkutatás a betegek részvételével (3.)
Rákkutatás a betegek részvételével (2.)
Rákkutatás a betegek részvételével (1.)
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Onkológiai kislexikon (7.): Rákgyógyszer-kutatások

Előzmény:
IT101 elérhetősége Magyarországon

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
IT-101
Vizsgálati készítmény: IT-101

Top