Gyomorfekély és gyomorrák (jelige: ANYA)

1. Összekeverhető tünetileg a gyomorfekély a gyomorrákkal?
2. Mi az a „polip” a gyomorban?
3. Ha a májnál is talalták gyulladásos jeleket, az lehet az áttéte a gyomorproblémának?
4. Gyógyítható-e vagy kezelhető-e a gyomorrák?

A gyomorfekély és a gyomorrák tünetei, amelyeket a beteg érez, vagy az orvosnak panaszol, nagyon hasonlóak is lehetnek (például evéssel összefüggő panaszok, gyomortáji fájdalom, puffadás) és a klinikai tünetek, például a hányás vagy a véres hányadék is megjelenhet mindkét betegségnél. A gyomortükrözés és az ilyenkor végzett biopsziás vizsgálat (szövetminta kicsípése a kóros területből és ennek mikroszkópos vizsgálata) segíthet a kétféle kórkép elkülönítésében.

A polip kocsányos képlet, aminek van „nyaka” és „feje”, vagyis kocsányon lóg egy közel gömb alakú képlet. A polip elsősorban az elváltozás alakjára utal, de az esetek jó részében ilyen elváltozásnál általában jóindulatú folyamatról van szó. Ennek eldöntésében is a szövettani vizsgálat segíthet.

A májnál található gyulladásos jelek alatt nem tudjuk pontosan mit ért. A laboreredményekben a bilirubin és a májenzimek (úgynevezett transzaminázok) emelkedését ugyancsak többféle betegség, kóros állapot okozhatja – köztük áttétek is, de ennek alátámasztására a laborvizsgálatok mellett képalkotó viszgálatokra is szükség van.

A gyomorrák a felfedezéskor észlelt stádiumtól, szövettani jellemzőktől, műtéti eltávolíthatóságtól függően gyógyítható. A betegség azokban az esetekben is kezelhető, amikor nem lehet a teljes daganatot eltávolítani. Utóbbi esetekben a kezelésekkel a beteg állapota átmenetileg javítható.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Májrák, májáttétek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák, táplálás, májáttét hányással
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Gyomorrák 81 évesen
Letapadt gyomorrák
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, lecsapolás

Top