Gyomorfekély nem egyértelmű szövettani lelettel

71 éves férjem 6 cm kiterjedésű gyomorfekéllyel került kórházba, miután folyamatos fekete széklet és gyengülés jelentkezett nála. Béltükrözése teljesen negatív lett, vérképe relatív jó. A szövettani leletről annyit mondott az orvosa, hogy jobb a lelet, mint amilyennek tűnt a fekély a tükrözés során, de néhány sejt nem egyértelmű képet mutat. Most egy hónapig gyógyszeres kezeléssel hazaküldik és egy új tükrözés és CT vizsgálat lesz neki 5 hét múlva. Úgy tudtuk, hogy a szövettan egyértelmű választ ad dolgokra, most félelem lengi át az életünket. Mi az ön véleménye a fentiekről?

A szövettani vizsgálat általában elég pontos diagnózist ad, de mint egyik orvosi vizsgálatnak sem, ennek sem 100 százalékos a biztonságossága. A szövettani vizsgálat abból a szövetmintából történik, amit kicsíptek a gyomortükrözés során. Amennyiben a kicsípés netán olyan területről történt, ahol gyulladás, fekély van, de nincsenek rosszindulatú sejtek, akkor a daganat fennállását a szövettani vizsgálat alapján nem lehet kimondani.

Ugyanakkor feltételezhető, hogy a tükrözést végző orvos által látott kép, a fekély kinézete felvetette benne a gyanút, hogy ez lehet daganatos fekély is, ezért javasoltak egy hónap múlva kontroll vizsgálatot. Emellett feltételezhetően olyan kezelést indítottak el, amelytől azt várják, hogy ha valóban egy gyomorfekélyről van szó, akkor az a következő tükrözésig javuljon, vagy esetleg meg is gyógyuljon. Minderre a következő tükrözés nyomán derülhet fény.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorbiopszia lelete
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Táplálkozás gyomor nélkül

Top