Gyomorrák és vérszegénység (jelige: EPO)

Édesapámnak gyomorákja van, 2006. májusban műtötték meg és decemberben újabb műtétre került sor. Két műtét között kemoterápiát kapott, jelenleg gyógyszeres kezelés alatt áll. Most jelentkezett nála a vérszegénység (hemoglobin 10,2g/dl). Az onkológus transfúziót javasolt. Olvastam itt és és más fórumon is, hogy mennnyi mellékhatása van, amúgy is a szervezete nagyon legyengült, állapota sajnos romlik.

Hallottam itt is és a Rákellenes Világnap alkalmából szervezett egyik rendezvényen az EPO-kezelésről, de az onkológustól hallva és az Önök fórumán megdöbbenve olvastam, hogy a gyomorákos betegeknek nem támogatja az OEP. Ezt ki határozza meg és mi jogon különbözetnek meg egymástól betegeket? Hisz sajnos rengeteg embernél ez még mindig, valjuk be, halálos betegség. És a vérszegénység mennnyire játszik közre a rákos sejtek szaporodásában?

Az EPO készítményeket valóban csak korlátozásokkal támogatja az OEP, édesapja esetében ezért a vérszegénység esetén transzfúzió adása szükséges. Egyetértünk Önnel abban, hogy sajnálatos e készítmény használatának korlátozása. A biztosító kénytelen a rendelkezésre álló pénzkeretet a különböző betegségekben szenvedők között felosztani, ez tehát nem a kezelőorvosokon múlik.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Top