Gyomorrák kilátásai (jelige: Szeretlek anya)

Kiderült, hogy az anyukámnak gyomordaganata van. El is kezdődött a kemoterápia, de egyre többet hány. A hányás zöldesbarna színű és furcsa, büdös illata van. Kórházba került és kiderült, hogy a daganata előrehaladott. Az orvosok azt mondták, hogy ameddig a vére bírja, csak addig él!

Szeretném tudni, van-e esély rá, hogy meggyógyul, és ha igen, mennyi az esély?

Valószínűleg, amikor a kemoterápiát megkezdték, már lehetett tudni, hogy előrehaladott gyomorrákról van szó, mivel amennyiben nem ez lett volna a helyzet, akkor  a gyomor műtéti eltávolítását javasolták volna.

Előrehaladottnak tekintünk egy gyomordaganatot, ha a környezetében nagyszámú áttéttes nyirokcsomó van, beszűri a környezetét (ez sajnos néha csak egy esetleges műtétnél derül ki, hogy technikailag nem lehet megoperálni a beteget úgy, hogy daganatmentes legyen). Előrehaladott a betegség akkor is, ha szervi áttétek jelentkeztek. Ezek leggyakrabban a májban jelennek meg, de érinthetik a tüdőt és egyéb szerveket is.  Ilyenkor a teljes gyógyulásra alig van esély, a kemoterápiás kezelések eredményezhetik a daganat és az áttétek időleges megkisebbítését, az állapot átmeneti javulását.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hányás a halálig?
Gyomorrák, szájgomba, tüdőembólia
Áttétes gyomorrák és ptd
Májáttétes gyomorrák
Agresszív daganat és májáttét

Top