Gyomorrák, nehéz műtét (jelige: jerry)

Az apukámnak gyomorrákja van, áttétes, de nem tudják műteni, mert olyan helyen van. Van valaki specialista orvos, aki nehéz műtétekkel foglalkozik?

Amikor a környező nyirokcsomókban van áttét, akkor „helyileg előrehaladott” betegségről beszélnek az orvosok. Ugyanakkor lehet, hogy a daganat összekapaszkodik a környezetével, s ekkor műtéttechnikailag nem lehet daganatmentesre operálni a pácienst még akkor sem, ha jelentős műtéti terhelésnek teszik ki. Ekkor a műtéti beavatkozás során arra törekednek, hogy a tápcsatornában olyan utat biztosítsanak a tápláléknak (megkerülő anasztomózist felhelyezve), hogy a beteg szájon keresztüli étkezése, kalóriabevitele biztosítható legyen, s ne legyen hirtelen gyomor- vagy bélelzáródása.
 
Leveléből nem derül ki, hogy hol vannak az áttétek. Ha egy szervben több helyen (például a májban vagy a tüdőben) vagy több szervben (májban és a tüdőben), akkor még ha technikailag meg is lehetne operálni a beteget, a számos áttét egyenkénti műtéti eltávolítása a mai tudásunk szerint nem eredményez túlélési előnyt, s hamarosan újabb áttétek kialakulásával szembesülne a beteg és az orvos.
 
Minden nagyobb sebészeti osztályon van olyan orvos, aki bélsebészettel, hasi sebészettel vagy daganatsebészettel többet foglalkozik, mint más típusú műtétekkel; erről felvilágosítást a beteget kezelő onkológiai centrumban is kaphat, illetve a leletek részletesebb ismeretében ott megtudhatja azt is, pontosan miért nem látnak lehetőséget a daganat műtéti eltávolítására.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák és májfolt
Gyomorrák kilátásai
Gyomorrák, szájgomba, tüdőemlóbia
Májáttétes gyomorrák
Agresszív daganat és májáttét
Folt a májon

Top