Gyomorrák, szájgomba, tüdőembólia (jelige: nagyim)

Ismét kikérném a tanácsukat nagyim gyomordaganatával kapcsolatban. Ma sajnos összeesett otthon, és kórházba került. Először az egyik kórházban azt mondták, hogy ki van száradva és a májáttétek miatt van fájdalma. Majd átkerült a saját kórházába onkológiára, ott mondták, hogy nincs kiszáradva, hanem szájgombája van és valószínűleg tüdőembóliája, amivel a mája miatt nem tudnak mit csinálni. Nem kaphat véralvadásgátlót.

Más megoldás nincs? A tünetei: hátfájás, a körömágynál el van kékülve a körme, szájszárazság. És nagyon gyenge, de tiszta volt a tudata amikor mi eljöttünk. Kap infúziót, fájdalomcsillapítót, megetették és megitatták. Nem köhögött és nem fulladt, amíg ott voltunk. A doktornő mondta, hogy készüljünk fel a legrosszabbra.

Azok a tünetek, amelyeket levelében leír, sajnos egy legyengült daganatos beteg tünetei. Trombózis és tüdőembólia is gyakran alakul ki rosszindulatú daganatos betegeknél, különösen előrehaladott stádiumban.  Ugyanakkor a májnak szerepe van nagyon sokféle alvadási faktor termelődésében, amelyek rossz májfunkció miatt lehet, hogy már nem termelődnek elegendő mennyiségben, ezért lehet kockázatos továbi vérhígító (antikoaguláns) kezelés alkalmazása.

Valószínű, hogy ebben az állapotban a tünetek ellátása, a megfelelő folyadék- és kalóriabevitel (hiszen a szájnyálkahártya panaszok miatt biztosan kevesebbet eszik és iszik), valamint az aktuális igényeknek megfelelően emelkedő dózisú fájdalomcsillapítás kerülhet az ellátás előterébe.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes gyomorrák és ptd
Májáttét és sárgaság
Májáttétes gyomorrák
Nagymama májáttéte
Nagymama gyomorrákja és öröklődés
Agresszív daganat és májáttét
Folt a májon

Top