Gyomorrák, táplálás, májáttét hányással

Édesapámnak 8 hónapja kivették a gyomrát, mert rosszindulatú daganat volt a gyomor falán, sajnos ki kellett venni a lépét és a hasnyálmirigyének kétharmadát is. Szépen felépült csodák csodájára a műtét után, ám kb. 3 hónapja májáttétet állapítottak meg nála. 1 máján 4 áttét is van.

Ezzel egyidőben elkezdett hányni. Semmi nem marad meg benne, de semmi. Már minden próbálkozásunk dugába dőlt és maradt az infúzió. Mi úgy hívjuk, hogy „tuningoló infúzió”, amibe hányáscsillapítókat tesznek, illetve mellé még ezerfajta injekciót és tablettát kipróbált. A tablettát is kihányja, ezért inkább injekció. Rettenetesen le van fogyva, egyébként a tudata tiszta.

Most azt szeretném kérdezni, hogy mi lesz vele? Éhen fog halni? Hová vihetném még esetleg az onkológián, belgyógyászaton kívül?

A hányások oka lehet részben a májáttét, de okozhatja a daganat helyi kiújulása is (hiszen már az első műtétnél is a lépre és a hasnyálmirigyre ráterjedő gyomorrákot találtak).

Bizonyos esetekben a táplálás biztosítására, főleg, ha a táplálási nehézség hátterében a bélcsatorna szűkülete áll, be lehet építeni úgynevezett jejunostomát, amikor a hasfalon keresztül egy csövet vezetnek a vékonybél felső részébe, s ott juttatnak be speciális tápszereket, akár napi 8-12 órás lassú adagolással is, amely otthon is betanítás után megoldható. Ez a hányásokat nem fogja csökkenteni, de a tápanyagbevitelt biztosíthatja. A cső behelyezéséhez sebészeti beavatkozás szükséges, és azt az onkológus és a sebész közösen döntheti el, hogy az édesapja esetében egy ilyen beavatkozástól várható-e az általános állapot javulása, van-e értelme elvégeztetni.

A vénába adott, Ön által „tuningoló infúziónak” nevezett kezelésbe a folyadékon, szénhidráton (cukron) kívül ugyancsak lehet adni aminosavakat, bizonyos esetekben zsírtartalmú infúzókat is, amelyekkel megfelelő kalóriabevitelt lehet biztosítani (ekkor beszélünk úgynevezett parenteralis táplálásról), de ennek biztosítása általában csak kórházban lehetséges, és ez sajnos szintén nem befolyásolja a hányást.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Májrák, májáttétek
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Gyomorrák 81 évesen
Letapadt gyomorrák
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, lecsapolás

Top