Gyorsan kifejlődő tüdőáttét? (jelige: idő)

Az lenne a kérdésem, hogy egy áttétes tüdőrák mennyi idő alatt jön létre? Hilusi, medinastinális áttét. Lehetséges, hogy az egyik évben még minden rendben volt a röntgenen, a másik évben pedig már a fent említett áttét van? Ezt észre lehet-e venni a tüdőszűrések alkalmából (évenkénti tüdőröntgen, nem CT)? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mit jelent a pleurális áttét?

Az évenkénti röntgenes tüdőszűrés elsősorban a TBC felfedezését szolgálja, s kötelezővé tétele azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor ez a fertőző betegség még nagyobb számban előfordult hazánkban. Bizonyos esetszám esetén egyes területeken ma is rendelhetnek el kötelező tüdőszűrést. A tüdőröntgen ebből adódóan a tüdőrák korai stádiumban való felismerését gyakran nem teszi lehetővé, ezen képalkotó eljárás során rendszerint már csak a nagyobb, kifejlettebb daganatok látszódnak, s egyes daganattípusoknál is különböző az esély arra, hogy a röntgenen  kirajzolódnak. Mindebből adódóan nem zárható ki,  hogy a korábbi tüdőszűrés alkalmával egy kicsiny, a szűrés során röntgenárnyékot még nem adó daganat már volt a tüdőben.

Egyébként néhány hónap alatt is kialakulhat a tüdőben daganat, illetve mediastinalis (gátorüregi) áttét. Még akkor is, ha valakinél más okból néhány hónappal korábban CT-vizsgálat történt.

A pleuralis áttét a mellhártyán lévő áttét: a daganatos sejtek vékony rétegben rakódnak le a mellhártyára, ez okozhat panaszokat, például mély belégzésnél. A mellhártyai áttét jele lehet a mellkasi folyadék megjelenése is, amely a mellhártya két lemeze (a csontos-izmos mellkasfalhoz kapcsolódó külső mellhártya lemez és a tüdő felszínét borító belső mellhártya lemez) között alakul ki. A mellkasi folyadékból lehet venni mintát, s amennyiben daganatos eredetű a mellkasi folyadék, ebből a daganatsejteket az esetek egy részében ki lehet mutatni.

Amennyiben túlságosan felszaporodik ez a mellkasi folyadék, akkor terápiás céllal mellkascsapolásra is sor kerülhet. Ekkor a két mellhártya (pleura) lemez közötti folyadékot eltávolítják, hogy a tüdő visszatágulhasson eredeti méretére, s így jobban biztosítsa a szervezet oxigénellátását.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top