Halmozódó szájrák a családban (jelige: Kriszta24)

Kezdek kétségbe esni. A nagymamámnak lyuk keletkezett a szájpadján és ebből rák lett a diagnózis. Nem fordult időben orvoshoz. A lányának, aki az édesanyám, az ajkán lett tumoros elváltozás, amit már egy évvel ezelőtt diagnosztizált a bőrgyógyász, de vele nem közölte, így a napokban egy sebész világosította fel a tényállásról: a szövettan kimutatta, hogy rosszindulatú a tumor.

A kérdésem a következő lenne: mennyi az esélye, hogy anyának és lányának szinte egy időben a szája körül kialakuló rákos megbetegedés jelentkezzen? Nekem is van egy lányom és nagyon féltem, legfőképpen őt és magamat is. Milyen módszerrel lehetne megelőzni vagy talán elkerülni? A hajlam mind a kettőnkben benne van, a tények nyilvánvalóak. Segítséget kérnék, össze vagyok zavarodva.

Az anyánál és lányánál – az Ön nagymamájánál és édesanyjánál – egyszerre jelentkező, a száj körül kialakuló daganat leginkább véletlen egybeesés, s annak már igazán nagyon csekély a valószínűsége, hogy Ön és a lánya esetében is ismétlődjön a betegség egyszerre történő kialakulása.

Előfordulhat a rosszindulatú daganatos betegségek halmozódása egy-egy családban, és nem feltétlenül azonos daganat alakul ki. A halmozódásnak részben életmódbeli, részben bizonyos esetekben genetikai oka van.

A rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében elsősorban az egészséges életmódnak van szerepe, a dohányzás, az elhízás kerülésének, bizonyos védőoltásoknak. Például a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó HPV elleni vakcinának vagy a Hepatitis B elleni védőoltásnak, amelynek a májgyulladás (illetve az annak talaján esetlegesen kialakuló májrák) megelőzésében van szerepe, s ezt az oltást ma már a hazai szokásos oltási program részeként még a nemi élet megkezdése előtt megkapják a tinédzserlányok.

A daganatos betegségek időben történő felismerése is fontos, hogy még gyógyítható állapotban derüljön ki a betegség, ehhez segítenek hozzá a szűrővizsgálatok (méhnyakrákszűrés, emlőszűrés, bőrgyógyászati kontroll). Kimondottan a szájüreg esetében a rendszeres fogászati kontroll jelenthet bizonyos védőhálót, a dohányzás elkerülése egyértelmű, illetve – mint az nagymamája esetén is a bajt okozta – panaszok az orvosi vizsgálatok halogatásának elkerülése.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
A light cigi is erős méreg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szájpadrák előjele?
Kinövések a szájban
Kinövés a nyelven
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top