Hanyálmirigyrák, vizesedés (jelige: pancreas)

Édesanyámnak hasnyálmirigyrákot állapítottak meg, amit decemberben műtöttek. Nem volt áttét, a mirigyen maradtak rosszindulatú sejtek, most a 4. kemót kapja, de nagyon gyenge es annyira vizesedik, hogy 3-4 naponta le kell csapolni. Elmúlik a kezelésektől?

Amennyiben távoli áttétre (máj, tüdő stb.) nem derült fény, akkor édesanyjánál úgynevezett helyileg előrehaladott, és ezért műtétileg teljes mértékben el nem távolítható rosszindulatú hasnyálmirigyrák állhat fenn.

A daganat ilyenkor a környezetre is ráterjed, gyakran a hashártya is érintett. Sajnos a hasi daganatoknak, és köztük a hasnyálmirigyráknak gyakori szövődménye az úgynevezett hasvízkór (ascites), amely miatt vízhatjó kezelést szoktak adni (gyakran több vízhajtó együttes adásával), illetve hascsapolást alkalmaznak. A feszülő folyadék ismétlődő lebocsátásával igyekeznek könnyíteni a beteg állapotán. Amennyiben a ráksejteket képes a kezelés pusztítani, az ascites újratermelődésének mértéke is csökkenhet, és lehet, hogy elég lesz ritkább csapolás.

A nagy gyengeséget többféle eltérés is okozhatja, például vérszegénység (de ezt a kemoterápia előtt levett laborokban a kezelőorvos észlelné), vagy valamilyen egyéb eltérés (máj vagy vesefunkciós zavar). A gyengeség azonban ezektől függetlenül is velejárója lehet egy előrahaladott hasi daganatnak, főleg ha étvágytalansággal, táplálkozási zavarral is társul, mint ahogyan ez a hasnyálmirigy daganatoknál gyakran előfordul.

Ha kórosan fogy a beteg, akkor tápszerek fogyasztását is szokták javasolni az onkológusok, illetve bizonyos esetben alkalmaznak egy megasterol hatóanyagú, tablettában vagy szirupban hozzáférhető készítményt, amely a daganatos testsúlyvesztés visszafordításában vagy megállításában hatékony lehet.

Kapcsolódó cikk:
Hasnyálmirigyrák
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Súlyos gyomorrák és vizesedés, ascites
Törvényszerű az állapotromlás?
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top