Hányás a halálig? (jelige: májáttétes gyomorrák)

Édesanyám gyomorrákos, túl van a teljes gyomorreszekción is, meg az első kemoterápián. Sajnos a második kemónak nem tudtunk hozzáfogni, mert beállt egy hányás, ami nem szűnt semmilyen gyógyszerre. Az agyi áttét ki van zárva egy ct vizsgálat alapján. A rák T4N3M1-es fázisban van.

Most egy hete a hányása vérhányássá vált, amit nehezen, de elállítottak, majd itthon újra előjöttek a hányások. Elég érdekes állagú, s nagyon bűzös az, amit kihány, sőt hasonlít a széklet szagához, de olyan színe van mint a májnak.

Kihányhatja ilyen alapon a máját? Még annyit, hogy májáttétei is vannak, illetve aszcitisz, s vizet is szívtak le a tüdejéről.

Ez a hányás végig fogja kísérni haláláig?

Amennyiben ismétlődő, nem csillapodó hányások jelentkeznek, illetve ha ismétlődik a vérhányás, ismét fel kell keresni kezelőorvosukat. Székletszagú hányás akkor szokott jelentkezni, ha a tápcsatorna a bél területén elzáródik, s a félig emésztett béltartalom (bélsár)  jön vissza hányadék formájában. Van, amikor az epe színezi meg zöldes-sárgára a hányadékot, s teszi keserűvé. Azonban a beteg nem hányhatja ki a máját (vagyis májszövet nem kerülhet be a hányadékba). Amennyiben a hasban lévő daganatok okozzák a hányást, akkor sajnos ez lehet ismétlődő, hosszan tartó állapot is.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Fájdalom és szenvedés
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák, szájgomba, tüdőembólia
Áttétes gyomorrák és ptd
Májáttétes gyomorrák
Nagymama gyomorrákja és öröklődés
Agresszív daganat és májáttét
Májdaganat tünet nélkül

Top