Hasnyálmirigy áttét (jelige: levendula)

Édesanyámnál hasnyálmirigy áttétet diagnosztizált a biopszia után a patológia. A primer tumor laparoszkópiás betekintés és PET-CT után sem ismert. 76 kg-ról április óta 42 kg-ra fogyott, nem tud enni, inni, eddig állandóan hányt. Most a tapasszal és a gyógyszerekkel nincs fájdalma, bár állandóan émelyeg. Fel se tud kelni. FEM/B kemót kapott, jól bírta elsőre, most hazahoztuk.

A zárójelentés nem említ palliatív kezelést, de bennem ott a kérdés, van remény gyógyulásra innen? Használhat a kemoterápia és a Megace annyira, hogy jobban legyen vagy ezt az életminőséget hosszabbítja néhány hónapra? Apukám annyira remél…

Valószínűleg ismeretlen primer daganatról beszélhetünk ebben az esetben, ezért édesanyja most egy olyan kombinált, úgynevezett széles spektrumú kemoterápiás kezelést kap, amit ilyen esetben gyakran alkalmaznak az onkológusok.

Bár levelében kevés az adat, az alapján, hogy nem láttak műtétre lehetőséget, azt valószínűsíthetjük, hogy pallítiav kezelésről van szó. A kemoterápia és az Ön által említett, a daganatos fogyásban alkalmazható szirupos készítmény részben gátolhatja a daganat további növekedését, részben javíthatja a beteg étvágyát, s ha javulna a táplálkozása, akkor az erőnlétét is. Ugyanakkor valószínűleg a kemoterápia nem tudja teljesen eltüntetni a betegséget, azt kordában tartani igyekeznek, amíg lehet. Természetesen pontosabbat a kórelőzményeket, a leleteket ismerő kezelőorvostól tudhatnak meg.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttét primer daganat nélkül?
Áttétek, daganat keresése

Csontáttét, még ismeretlen primer tumor

Ismeretlen eredetű daganat

Top